Læsetid: 2 min.

Usikker afstemning om tv

Debat
17. juli 1999

Tele Danmarks vejledende afstemning skaber usikkerhed

MEDIER
For en uge siden blev Birthe Weiss udnævnt til ny forskningsminister. Få dage efter er hun kaldt i sit første samråd som forskningsminister. På dagsordnen står nye regler for brugerafstemningerne om kanaludbuddet på kabel-tv. Fra på mandag og en måned frem skal næsten 600.000 husstande, som er kunder hos Tele Danmark, stemme om kanalerne, men der er skabt usikkerhed om hvilke regler, der gælder. Forskningsministeriet pøn-ser nemlig på at lave reglerne om per 1. august, så afstemningen kun er vejledende for Tele Danmark og ikke længere forpligtende. Konsekvensen er, at seerne ikke ved, om det overhovedet nytter noget at stemme, og at 159 tv-stationer og 116 radiostationer ikke ved, om de er købt eller solgt.
Det er pudsigt, at vi i 150-året for den fri forfatning, der afskaffede de rådgivende stænderforsamlinger og indførte demokratiske valg, skal opleve, at vi går den modsatte vej på et andet område. De demokratiske afstemninger afskaffes og gøres kun rådgivende.

Populære afstemninger
Forskningsministeriets planer går imod befolkningens ønsker. De demokratiske afstemninger er nemlig særdeles populære blandt seerne. Fire ud af fem kunder hos Tele Danmark Kabel TV og Telia Stofa, de to alt-dominerende kommercielle kabeloperatører herhjemme, foretrækker afstemninger, frem for at selskaberne bestemmer på seernes vegne. Det viste en undersøgelse fra Gallup i januar i år.
Ministeriet fremfører, at det vil gøre afstemningerne vejledende for at bremse de senere års prisstigninger på tv, men effekten kan meget nemt blive den modsatte. Tidligere krævede de kommercielle kabel-selskaber store afgifter af tv- og radio-stationerne, for at give dem adgang til kabel-nettene.

Mindre indflydelse
Den mulighed forsvandt imidlertid, da de forpligtende afstemninger blev indført. Det åbnes der nu mulighed for, at kabel-selskaberne kan gøre igen, og sådanne afgifter vil i sidste ende ramme seerne i form af højere priser. Hvis forskningsministeriets nye regler bliver vedtaget, vil seerne altså få mindre indflydelse i bytte for højere priser. Den handel er det vist kun de store kabel-selskaber, som kan være tilfredse med.
I stedet for at handle over-ilet i sin første optræden som forskningsminister, opfordrer Viasat Birthe Weiss til at tænke sig godt om.

Opfordring til Weiss
Næste store runde brugerafstemninger er ikke før i år 2001, og der er altså tid nok til gøre arbejdet ordentligt.
Vi opfordrer derfor ministeren til at nedsætte et udvalg, som kan komme med et gennemarbejdet forslag til nye regler. Udvalget skal blandt andet tælle repræsentanter fra de relevante ministerier, seerorganisationerne, tv-stationerne, kommercielle og private kabeloperatører, medieforskere, Forbrugerrådet og Konkurrencestyrelsen.
De nye regler skulle jo gerne være til glæde for de fleste, og ikke kun de største.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her