Læsetid: 1 min.

Kunstnerne i spareklemme

Debat
30. august 1999

Kunstfjendske besparelser i hovedstaden

Kulturfabrikken
Billedkunstnerne i København er ufrivilligt blevet kastebold i den politiske budget-strid om kulturen. Et flertal i byens Kultur- og Fritidsudvalg har indstillet Kulturfabrikkens 23 værksteder og atelier til lukning. Der er tale om værksteder, som lejes ud til kunstnere, som har talent, men som ikke er slået igennem endnu. Men Kulturfabrikken er også den eneste mulighed i København for kunstnere, kulturprojekter, udstillingssteder, dansegrupper og teatre, som ikke har deres egne værkstedsfaciliteter. Derudover præsenterer Kulturfabrikken det eneste bidrag Københavns Kommune giver til fremstilling af billedkunst, design og kunsthåndværk, mens de andre kunstarter får betydeligt mere i tilskud.
I flere år har Venstre og Det konservative Folkeparti villet dreje nøglen om for Kulturfabrikkens aktiviteter. Heldigvis uden held, men det er meget overraskende, at der nu er skaffet et flertal i udvalget for en så rindalistisk handling, så meget desto mere som, København ikke har nogen offentlige værkstedsmuligheder, som det kendes fra Badstuen i Odense og fra Huset i Århus.
De politikere, som vil lukke Kulturfabrikken, ved at fratage det årlige tilskud på 2.5 mill. kr., har udtalt, at "de kan klare sig selv". Man har dog ikke villet fortælle os hvordan det skal ske, når Kulturfabrikken med et slag fratages 60 pct. af sit indtægtsgrundlag. Det er vigtigt, at der i en hovedstad som København, er et bredt udbud af kulturmuligheder, men kultur skal ikke kun være for den professionelle elite. Det må fortsat sikres, at den dårligst stillede erhvervsgruppe, billedkunstnerne, også har muligheder. Det er derfor meget skuffende, at den konservative Kultur- og Fritidsborgmester, Hans Thustrup Hansen har udtalt: "Jeg mener ikke, at det er en kommunal opgave at sørge for, at billedkunstnerne kan blive i København". (J.P.K. 21/6-99)
Er det måske ikke kommunens opgave at sikre, at kunstnerne gensidigt kan inspirere hinanden? Malmø bruger i dag mere end 100 kr. pr. indbygger på støtte til billedkunst, mens København kun bruger 50 kr. pr. indbygger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her