Læsetid: 2 min.

Læserdebat

Debat
7. august 1999

Tolerance
1. AUG. - Intet antikt skrift eller billede peger mod, at man dengang tillod, at der fra voksne overførtes smitstof eller sæd til børns kønsorganer eller endetarm.
Oscar Wilde ønskede, at civilisere det viktorianske London og skabe tolerance over for sexafvigelser, og derfor styrede han bevidst mod martyrium og anklage, der næppe havde noget på sig. Han var æstetiker og udelukkende voyeur, så vidt vides.
I Wildes forsvarstale henviste han til antikkens og Shakespeares respekt for venskab mellem midaldrende og ung mand, men han valgte sine ord præcist og i overensstemmelse med originalskrifterne og postulerede intet om homosexuel eller pædofil erotik.
Det gælder desværre ikke senere bøger og film om disse spørgsmål, som ofte er sensationsmageri, hvor ønsketænkning gøres til videnskab, og der påstås beviser for Wildes hhv. old-grækernes/old-romernes homo-erotik.
Wildes mål, tolerance, er stadig værd at arbejde for, men uvidenskabeligheden gavner ikke dette mål.
Bedre er at begrænse hetz mod afvigere (inklusive pornoproducenter) til hvad bevisligt gør skade og ikke, hvad dømmesyg pøbel fantaserer.

Bo Warming
Bjelkes Alle 46
2200 København N

Nødvendig hjælp
2. AUG. - Først en tak til Information, der den 30. juli bragte et tema, som dokumenterede, hvordan regningen for genopbygningen af Kosovo sendes videre til de fattigste lande.
Temaet beskæftigede sig hovedsageligt med konsekvenserne for den danske nødhjælp til Afrika, men FN rammes også hårdt af nedskæringerne. Af de 588 mio. kroner, som den danske regering vil anvende i Kosovo, tages mere end 200 mio. kroner fra støtten til FN-organisationer.
Set i lyset af, hvordan processen i forbindelse med Kosovo-krigen afslørede et kolossalt behov for en styrkelse af FN, er det en meget uheldig disposition at skære i støtten til FN-organisationer som UNDP, UNICEF og UNFPA. Disse organisationer satser på den langsigtede udvikling, og medvirker til at bekæmpe fattigdom, og de fungerer dermed konfliktforebyggende.
Set i lyset af den overordnede danske strategi for multilateral bistand, "aktiv multilateralisme," er det helt uforståeligt, at nedskæringerne over for FN-organisationer sker med et snuptag og ikke som et resultat af gennemarbejdede evalueringer og diskussioner med de involverede organisationer.
Når den danske udviklingsbistand i princippet bør være ligeligt fordelt mellem bilateral og multilateral bistand, men at denne fordeling i de senere år er blevet til kun 38 procent til den multilaterale bistand, trækker nedskæringerne til FN i den forkerte retning.

Mikael Bjerrum
generalsekretær i FN-forbundet

Nytår
2. AUG. - Godt Nytår! Og tak til Jan Øberg for artiklen På vej ind i den nye tid 29. juli. Det kan ikke siges for ofte, at år 2000-skiftet er noget opreklameret gas.

Karsten Hesse
Jels Søndergade 5 D
6630 Rødding

Røven af en rødkælk
*Ingolf Gabold betroede mig kort efter sin afgang som tv-direktør, at hans ambition havde været at gøde jorden for det smalle og det dybe: "Jeg ville lave programmer, der var så smalle, at de kunne bankes op i røven af en rødkælk." Det må trods alt være dér tyngdepunktet i public service-forpligtelsen skal ligge. Det mere bredrøvede programudbud - inkl. det Taxa og Landsby-
orienterede - kan man jo se over alt. Gid denne ambition stadig lever i Ingolfs hoved - hvis fuglen da ikke er fløjet i mellemtiden.

Jens Bruno Hansen, Vallekilde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her