Læsetid: 3 min.

Gør det igen

Debat
8. september 1999

Det vil være mig inderligt imod, at oprettet første- og anden-klasseskøer for indvandrere, men ...

Flaskehals
Under overskriften 'aldrig mere' refererer Information 2. september en personaleudviklingschef for ikke mere at ville søge Udlændingestyrelsen om opholdstilladelse til udenlandske IT-medarbejdere.
Det er en skam. Jeg kan kun opfordre til, at IT-firmaer, der forgæves har forsøgt at få indenlandsk kvalificeret arbejdskraft, igen forsøger at overvinde vanskelighederne ved at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Som lov-giver må jeg påtage mig et medansvar for IT-branchens vanskeligheder. På grund af presset på de danske grænser, de alt for mange omgåelsessager, der truer med at gøre indvandrestoppet illu-sorisk, har et flertal i Folketinget igen og igen forlangt, at indvandrestoppet ikke gennemhulles. Det er desværre fortsat nødvendigt med et indvandrestop og i det hele taget nødvendigt med en stram flygtninge - og indvandrepolitik.
Så længe snesevis af millioner af mennesker er på flugt og herværende unge fra bestemte indvandrernationer i større eller mindre grad tvinges til ægteskaber med personer, de ikke selv har valgt, må ansøgninger om opholdstilladelse fra hvert eneste menneske, der indrejser i Danmark underkastes en nøje prøvelse.

Stor tak til Information
Det betyder groft sagt, at den største svindler, den mest forhutlede flygtning og den østerlænding, der møder op med en uddannelsesbaggrund, der siger spar to til danskernes, og som på forhånd er sikret job i Danmark, skal stå i den samme kø i Udlændingestyrelsen. I øjeblikket kan det desværre ikke være anderledes. Det vil være mig inderligt imod så at sige, at oprettet første- og andenklasseskøer. Ikke destomindre en stor tak til Information for at sætte fokus på virksomhedernes vanskeligheder.
Det er naturligvis helt uacceptabel hvis en utidsvarende praksis i Udlændingestyrelsen blokerer for, at danske virksomheder kommer på omgangshøjde med udenlandske konkurrenter. Jeg vil derfor tage det generelle problem op med ministeren, idet jeg ikke finder det sagligt som lovgiver, at blande mig i enkeltsager. Det kan og må ikke være sådan, at de, der henvender sig til politikere og får deres sager i avisen, får en særlig ret. Det er ganske enkelt den dybeste uretfærdighed mod andre.
Når det drejer sig om højt-uddannede specialister, er det imidlertid sådan, at der er særlige muligheder for opholdstilladelser, og det er da også mit indtryk, at flere og flere udlændinge kommer til Danmark efter den såkaldte specialistregel. Der er virksomheder, der klager over den lange sagsbehandlingstid. Jeg har forespurgt i Udlændingestyrelsen, der oplyser, at gennemsnitssagsbehandlingstiden er en måned, og at Udlændingestyrelsen, efter Folketingets vedvarende krav om kortere sagsbehandlingstider, i øvrigt har fastsat bestemte mål for sagsbehandlingstiderne i de forskellige grupper sager.

Faglige bremseklodser
For mig rejser Informations reportager den 1. og 2. sept. imidlertid spørgsmålet, om det er rimeligt alene at skyde på Udlændingestyrelsen. Jeg vil nu have undersøgt, om der er eksterne bremseklodser i de danske faglige organisationer, der kan være med til at forsinke sagerne eller forhindre, at opholdstilladelser gives. Det er helt oplagt, at indvandrerstoppet ikke må medføre, at der er danske job, der ikke bliver besat.
Det nytter ikke at tro, at ledige danskere nødvendigvis kan besætte bestemte job. Ikke mindst IT-branchen er i rivende udvikling, og IT-uddannede fra lande i Østen med længere erfaringsgrundlag og et langt større rekrutteringsgrundlag end den danske arbejdsstyrke, står parat for at besætte job i Vesten. Får disse mennesker ikke job i Danmark, står arbejdsmarkedet i USA åbent, og Danmark bliver en eksport fattigere.
Jeg vil derfor, udover gennem retsudvalget, få en redegørelse for praksis og samtidig opfordre virksomhederne til i deres ansøgninger mere detaljeret at begrunde, hvorfor udenlandske medarbejdere mere specifikt besidder en uddannelsesmæssig baggrund, som danskere ikke kan hamle op med, og så vil jeg have undersøgt, om faglige organisationer eller ligefrem danske ministre i misforstået iver for at få danskere og herboende udlændinge i arbejde, stopper ekspansionen i dansk erhvervsliv og dermed hæmmer, at endnu flere herboende kan komme i arbejde. Udtalelser i dagspressen tyder desværre herpå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her