Læsetid: 2 min.

Radikalt: Nedlæg DR

Debat
25. september 1999

Lad de kommercielle tv-kanaler konkurrere om, at få lov til at vise de seerstærke public service programmer

Mediepolitik
Det mediepolitiske udspil fra Venstres medieordfører, Helge Rohde, er interessant og næsten nytænkende. Men sjovt nok tør han ikke tage skridtet fuldt ud. Eftersom, som Helge Rohde så rigtigt påpeger, loyaliteten har bevæget sig væk fra kanalen og over til de enkelte programmer, må det politiske grundlag for public service fjernsyn følge med. Med andre ord, der er ikke brug for et DR som kanal, men som programudbyder. Og der er slet ikke brug for et TV2, i hvert fald ikke i den udformning vi kender i dag.
Problemet knytter sig til det faktum, at DR, og tildels TV2, udelukkende legitimerer sig (altså licensen) ved høje seertal, og det kræver dyre indkøb af sport, film og underholdning, og billigt, usmageligt soft-porno. Den såkaldte brede profil. Der er fornuft i at have en bred profil når public service er noget der knyttes til en kanal, men det er helt hen i vejret, når loyaliteten har ændret sig til at være knyttet til programmer fremfor kanaler. En ændring som vil forstærkes i takt med at de forskellige medier smelter sammen. Det er derfor spørgsmålet, om vi ville få bedre og mere public service ved at omfordele de mange ressourcer der anvendes på sport, film og underholdning.

Vi vil fjernbetjenes
Seeren er ikke i tvivl: Der er noget tåbeligt ved at betale en 'skat' for noget, som man kan få gratis ved at trykke på en knap på fjernbetjeningen. Vi skal have public service programmer, ingen tvivl om det, men når de ligger på en bestemt kanal, er både 'fyldet' og indholdet af selv nyhedsudsendelserne presset til at være 'kommercielt' for at tiltrække og fastholde seerne.
Løsningen: TV2 bør være en offentlig selvejende institution, der konkurrerer med de kommercielle kanaler, men med visse public service forpligtigelser, især hvad angår regionerne. Men tag også skridtet fuldt ud: Opgiv DR som kanal, omfordel de frigivne midler i en DR-fond, som skal lave (bedre) nyheder, børneudsendelser, kultur og debatprogrammer, (mere) nyskabende tv-dramatik, undervisningsprogrammer og hvad man i øvrigt kan identificere som vigtigt, i forhold til en programbaseret public service funktion.

Både bedre og billigere
Og her kommer så det fornøjelige: Lad de kommercielle tv-kanaler konkurrere om at få lov til at vise de seerstærke public service programmer. De kommercielle tv-kanaler vil stå i kø for at tilbyde sendetid. Og med hensyn til de smalle programmer, hvor der ikke kan forventes store seertal, skal DR-fonden kunne leje sig ind på de succesfulde kanaler, hvor bredere grupper af seere kan adresseres (læs: oplyses). Ja, man burde måske ligefrem diktere at de forskellige kommercielle kanaler, for at opnå sendetilladelse i Danmark, skulle tilbyde DR-fonden at vise smalle public service programmer. På denne måde vil vi kunne sikre bedre, billigere, flere og mere sete public service programmer. Det kræver altså en programbaseret public service politik, og viljen til at reformere i stedet for de i bund og grund småjusteringer som Helge Rohde har forslået. De vil hverken indfrie public service forpligtelsen eller legitimere licensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her