Læsetid: 2 min.

Afskaf dog det slaveri

Debat
6. oktober 1999

Transnationale selskaber mellem pragmatik og utopi

Bæredygtigt
I lederen den 29. sept. henledes opmærksomhed på den indflydelse de transnationale selskaber (TNS'er) spiller på udformningen af klodens politiske og socioøkonomiske virkelighed.
Det, at TNS'erne sætter den politiske dagsorden er dog noget som vi også må forholde os pragmatisk til. Når chancen byder sig, må vi søge at påvirke og i bedste fald udnytte deres potentiale som sociale forandringsagenter. Vi bør eksempelvis forholde os pragmatisk til den tiltagende opmærksomhed omkring virksomheders etiske og sociale regnskaber - også kaldet Codes of Conduct.
Virksomheder er begyndt at se en fordel i at forholde sig til deres sociale og miljømæssige ansvar, og udfærdige regelsæt for, hvorledes deres datterselskaber, underleverandører og forretningspartnere skal opføre sig blandt andet i tredje verdens lande.
Ikke bare tale om PR
Virksomheder som Shell har erfaret, hvor dyrt det kan være at have ondt i etikken og er begyndt at tage forpligtende sociale og miljømæssige hensyn.
Og her er ikke bare tale om god PR. Der er flere eksempler på, at virksomheder som f.eks. Novo Nordisk vælger at lægge handling bag de flotte ord.
At tro, at interessen for etik tager afsæt i, at virksomhederne pludselig har forstået de lovord om moralsk ansvar, som græsrodsorganisationer har råbt om i årtier, ville være naivt. Virksomheder anskuer sociale og etiske regnskaber som en måde at sikre en bæredygtig... ja.... forrentning af deres kapital.
Men når TNS'erne begynder at interessere sig for Codes of Conduct som bl.a. kan omfatte forbud mod børnearbejde og slaveri, overholdelse af miljøregler og arbejdstagerrettigheder, m.m., så bør vi påvirke processen, uanset om der ligger hellige eller pekuniære motiver bag. Hvis vi kan få Chiquita til at se en økonomisk gevinst i at tage hensyn til arbejdere og miljø i Mellemamerika, så er det om at tage dem på ordet.
SF har med de andre partier i Folketingets Erhvervsudvalg taget initiativ til en høring om Codes of Conduct og SF håber at høringen afklare, hvilke politiske initiativer, der kan fremme og ikke mindst forpligte virksomheders etiske ansvar. Forpligtende Codes of Conduct kan i bedste fald komme til at udgøre et pragmatisk supplement til mere langsigtede forsøg på at regulere og begrænse TNS'ernes magt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her