Læsetid: 2 min.

Billig AIDS-medicin nu

Debat
1. oktober 1999

Det internationale samfund gør alt for lidt for at sikre den nødvendige medicinske hjælp

AIDS
Mere end 5000 afrikanere dør af AIDS og 16.000 smittes med HIV - hver dag. AIDS-medicin er meget dyr, og der er derfor langt fra de $12.000 årligt, som det koster at behandle en AIDS-patient, til de omkring 10 $ som der i gennemsnit bruges pr. person i sundhedssektoren i Afrika.
Derfor vedtog den sydafrikanske regering allerede i 1997 en særlov som tillod produktion af AIDS-medicin hos nationale producenter, hvilket mindskede priserne på AIDS-medicin med op til 75 procent. Dette er tilladt ifølge reglerne i TRIPS aftalen (Trade Related Intellectual Property Rights), ifølge hvilken en regering kan tilsidesætte et patent og producere eller importere en billig version af en medicin mod en passende godtgørelse til patentindehaveren, hvis det kan dokumenteres, at det er af vital betydning for det pågældende lands sundhedstilstand.

Trusler om sanktioner
Særloven har imidlertid sat ANC-regeringen under et voldsomt pres fra Clinton-regeringen. Det amerikanske pres er udtryk for en generel hård linje mod udviklingslande som producerer eller importerer billig AIDS-medicin. USA har bl.a. inddraget handelsfordele til Sydafrika (foruden Thailand, Brasilien, Argentina og Indien) og truet med handelssanktioner såfremt de fortsatte denne praksis, selvom det altså ikke er i overensstemmelse med TRIPS aftalen.
Den amerikanske politik skyldes uden tvivl pres fra medicinalvirksomhederne, som ønsker størst mulig fortjeneste af deres udviklingsarbejde af eksempelvis AIDS medicin. Dette på trods af, at udviklingen af AIDS-medicin ofte sker med store statstilskud samt det faktum, at det afrikanske kontinent kun udgør 1,6 procent af de multinationale medicinalvirksomheders samlede salg. En lavere pris for AIDS-medicin i Afrika har altså kun ringe betydning for medicinalvirksomhedernes omsætning!

I lommen på industrien
For nylig vendte den amerikanske præsidentkandidat Al Gore imidlertid rundt på en tallerken efter at have været udsat for et omfattende pres fra de amerikanske NGO'er og patientforeninger, som beskyldte ham for at være i lommen på medicinalindustrien. USA og Sydafrika kunne derfor underskrive en aftale, som garanterer Sydafrika retten til produktion og parallelimport af billig AIDS-medicin.
Men striden er næppe forbi! For den amerikanske blåstempling af Sydafrikas brug af TRIPS-aftalen vil skabe præcedens og flere udviklingslande vil følge efter, hvilket de er i deres gode ret til at gøre. Spørgsmålet er bare hvilke trusler og sanktioner andre og mindre magtfulde udviklingslande vil blive mødt med?

Strammere regler
Derfor er det skuffende at læse EU Kommissionens udspil til de kommende WTO forhandlinger hvor det fastslås, at der ikke må tillades lavere standarder. Tværtimod så Kommissionen helst, at patentreglerne blev strammet. Den danske regering bør derfor arbejde langt mere aktivt i EU som fortaler for, at udviklingslandene bliver sikret billig adgang til livsvigtig medicin og en større andel i den medicinske forskning i de kommende WTO forhandlinger. Det internationale samfund gør nemlig alt for lidt for at sikre den nødvendige medicinske hjælp til de AIDS-smittede i udviklingslandene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her