Læsetid: 1 min.

Genforskere på charmeoffensiv

Debat
14. oktober 1999

Omdiriger midlerne fra forskning i gensplejsning til økologisk forskning

Gener
Børsmæglere, banker og pensionskasser vender tommelfingeren nedad, når der handles gensplejsningsaktier. Befolkningerne - også i USA - ser med stigende skepsis på gensplejsede fødevarer ligesom miljøminister Svend Auken sammen med fire andre miljøministre har søgt at udråbe et moratorium for godkendelse af gensplejsede afgrøder i EU.
Denne kritik får dog ikke genforskerne til at stikke piben ind. Forskes skal der - tilsyneladende for enhver pris. Man foretager blot taktisk retræte og prøver at lancere nye 'populære' forskningsemner i det forfængelige håb at vinde befolkningens tillid. På Risø vil man ved hjælp af gensplejsning reducere meldugsvampens angreb i bygmarker og støtte jordens mikroorganismer til at hjælpe markplanter med at optage flere næringsstoffer. Meningsløst.
De to nævnte problemer kan forholdsvis smertefrit løses af det økologiske jordbrug: Her udvikles normalt en større svampeflora end i det konventionelle jordbrug, som kan tage livtag med de sygdomsfremkaldende svampe.

Plads til svampe
Hvad angår samspillet mellem jordens mikroorganismer og planters evne til at optage næringsstoffer er det veldokumenteret, at økologiske marker skaber plads til de mikroskopiske svampe (mycorrhiza) der hjælper mange plantearter med optagelse af næringsstoffer.
Samtidig med Risøs nye genforskningsprogram fortæller forskere på Københavns Universitet med julelys i øjnene, at man nu er klar med det gensplejsede juletræ, hvor grenene sidder helt perfekt, har den rette højde og kan drives frem uden pesticider. Meningsløst.

Ingen pesticider
I finanslovsaftalen fra 1997 fik man indført en målsætning om et pesticid- og kunstgødningsfrit statsligt skovbrug. På denne baggrund er Frederiksborg Statsskovdistrikt allerede ophørt med brugen af pesticider.
Omlægningen har været en stor udfordring, men dog mulig.
For øjeblikket har distriktet en ansøgning i Plantedirektoratet om salg af økologiske juletræer og klippegrønt, som man påregner får det kommende statskontrollerede grønne Ø for økologisk non-food produkter. Det gensplejsede juletræ er overflødigt. Den bagvedliggende forskning ligeså.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her