Læsetid: 3 min.

Pesticidbombe mod de fattige

Debat
12. oktober 1999

Pesticidrester har været i udviklings-landene helt tilbage fra kolonitiden

Kemi
Befolkning og miljø i en række udviklingslande, ikke mindst i Afrika, trues af tikkende miljøbomber i form af lækkende tromler og containere med pesticider og andre miljøgifte. FN regner med, at der er mindst 100.000 tons forældede pesticider rundt omkring i udviklingslandene. Pesticiderne, som ofte er af en type som er forbudt i den industrialiserede del af verden, kan være importeret fuldt legalt og oveni købet med bidrag fra vestlige bistandsorganisationer. De kan være eksporteret under dække af humanitær hjælp fra de rige lande på trods af, at pesticidernes datomærkning var nær udløbsdatoen - skjult dumpning af et affaldsproblem. Andre pesticidrester har været i udviklingslandene i en generation, helt tilbage fra kolonitiden. Det er på tide at få gjort rent bord!
Danmark støtter via Danida et projekt i Mozambique, som har til formål at indsamle de utætte pesticidlagre rundt omkring i landet og sikre dem, for at forhindre miljøskader og sundhedsfare. Det er et prisværdigt projekt, og der er grund til at glæde sig over, at indsatsen nu har resulteret i at pesticiderne er indsamlet og sikret bedst muligt. Spørgsmålet er så: hvad skal der videre ske med de indsamlede pesticider?

Modstand og protester
Oprindeligt var det tanken, at en eksisterende cementfabrik i udkanten af hovedstaden Maputo skulle udstyres med dansk teknologi således at de høje temperaturer i cementovnene i teorien ville kunne destruere pesticiderne, der hovedsageligt består af klorerede pesticider, med dertil hørende risiko for dioxin-dannelse. Imidlertid har lokal modstand og protester fra internationale miljøorganisationer bevirket, at myndighederne i Mozambique har stillet denne del af projektet i bero med henblik på at undersøge alternativer til destruktion på cementfabrikken. Hermed er der for alvor lagt op til den mulighed, at pesticiderne returneres til afsenderen/producenten, der så må sørge for forsvarlig destruktion for egen regning.
I et svar til SF oplyste udviklingsministeren fornylig, at der er afholdt møde mellem Mozambiques landbrugsministerium og GCPF, der repræsenterer 90 procent af verdens pesticidproducenter.
Efterfølgende har GCPF givet tilsagn om at bidrage med en dollar pr. kg pesticid, der skal bortskaffes samt teknisk assistance med henblik på at undgå forekomst af nye, forældede pesticider. Det er en overordentlig glædelig udvikling.
Jeg mener imidlertid, det er vigtigt at forsøge at overbevise pesticidindustrien om sit fulde ansvar for samtlige pesticider. GCPF repræsenterer efter eget udsagn 90 procent af pesticidindustrien, det må derfor være et rimeligt forlangende, at man tager hele problemet på sin kappe og betaler den fulde pris for bortskaffelsen efter, Danida har finansieret sikringen af pesticiderne i Mozambique.
SF vil derfor bede udviklingsministeren om at tage kontakt til udviklingskommissæren og sine EU-kolleger med henblik på at udforme en europæisk strategi for håndtering af forældede pesticider i udviklingslandene. Denne strategi bør indeholde følgende elementer:
*En koordineret indsats for at sikre forældede pesticider i udviklingslandene, herunder indsamling i sikre depoter.
*Bortskaffelse af pesticiderne på anlæg i EU.
*Etablering af dioxinfri destruktionskapacitet som alternativ til traditionelle forbrændingsanlæg (teknologien findes udenfor EU).
*En forstærket national og EU-indsats i relevante konventioner, såsom Baselkonventionen vedrørende grænseoverskridende transport af farligt affald. Rotterdamkonventionen vedrørende handel med pesticider og andre farlige kemikalier og forhandlingerne om en FN-konvention om svært nedbrydelige organiske kemikalier, de såkaldte POPer.
*Størst mulig ansvarliggørelse af pesticidindustrien med henblik på sikring mod gentagelser.
Fuld betaling for sikring og bortskaffelse af de udtjente pesticider.
*Støtte til pesticidfri jordbrug i udviklingslandene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her