Læsetid: 3 min.

Vaks med vaccinen?

Debat
16. oktober 1999

Praktiserende Lægers Organisation holder et vågent øje med de private vaccineselskaber - men hvem holder øje med bivirkningerne og kunderne, hvis
bare de betaler?

Ahtju
For tiden diskuteres influenza-cirkuset, som drager land og rige rundt og stikker hist og pist, ganske billigt og ofte ledsaget af kaffe, kage samt musik.
Patientklagenævnet skal vurdere, om cirkuset er forsvarligt, og jeg vil i den anledning gerne lade et stykke amerikansk historie komme til ære og værdighed, da det er et stykke vaccinationshistorie, der ikke er velkendt.
I 1976 spåede de amerikanske sundhedsmyndigheder, at en kommende influenzaepidemi ville blive særlig farlig. Derfor skulle amerikanerne vaccineres. Dr. Anthony Morris, ansat af samme myndigheder til at undersøge bivirkninger ved vacciner, var meget bekymret, men hans indvendinger blev afvist.
Han gik derfor til pressen og meddelte, at vaccinen hverken var sikker eller effektiv.

Stik til præsidenten
Han og hans fem medarbejdere blev fyret, kontoret beslaglagt, papirerne og forsøgsdyrene tilintetgjort. Voldsomme kampagner til vaccinens gunst blev fremført, og amerikanerne troppede op. De eneste, der tilsyneladende var blevet eftertænksomme efter den erfarne vaccineeksperts udsagn, var vaccinefabrikanterne selv. De skal nemlig i følge amerikanske regler betale evt. erstatninger - og de var bange for, at Morris havde ret i, hvor galt det ville gå - de vaccinerede.
Gode råd var dyre, og problemet blev løst på et meget højt niveau: Præsident Ford, der længe havde været en meget ivrig talsmand for vaccinen, gik på skærmen med opsmøget ærme for at tage imod det ubetydelige lille stik. Han ville med andre ord ikke høre tale om at trække kampagnen tilbage.
I stedet skete der det usædvanlige, at Senatet undtagelsesvist lagde erstatningsansvaret på staten i stedet for fabrikanten. Nu kunne producenterne ufortrødent levere varen, Ford leve op til sine løfter og massevaccinationerne komme i gang. Det var i september 1976.
Efter de første 10 millioner skud rapporterede fjernsynet om dødsfald og lammelse umiddelbart efter vaccination. Alligevel blev endnu 30 millioner vaccineret. I januar 1977 opgav man kampagnen: Flere hundrede personer var døde og utallige var hjerneskadede, blinde, lamme.

Tre mia. i erstatning
I august 1982 var der kørt 1571 erstatningssager gennem systemet, og det var kun toppen af isbjerget. Det vil heller ikke være alle, der har kræfter eller økonomi til at føre en sag.
Dr. Kris Gaublomme, Institut for Forskning i Vaccinationsfremkaldte Sygdomme, skønner, at der er udbetalt tre milliarder dollars i erstatning. Mennesker kan faktisk stadig dø eller blive invalideret af vacciner. Det er jo derfor, man i Danmark har en lov, der hedder 'Lov om erstatning for vaccinationsskader'.
De praktiserende læger vil have det sidste stik i sagen om influenzavaccinerne. De kritiserer de omrejsende firmaer for at gøre et dårligt stykke arbejde. Argumentet har bl.a. været, at de praktiserende læger er bedre til at rådgive, og at de kender deres patienter og derfor ved, om de vil have gavn af vaccinen.

Læger i cirkus
Det er jo nye toner, at lægerne taler om, hvor vigtigt, det er at være påpasselig, fordi der kan være bagdele forbundet med praksis. Derfor er det interessant at se, at nogle læger er stået på cirkusvognen, og tilbyder billige vacciner samtidig med at de pointerer, at service ikke er som normalt. Så var det med sikkerheden ikke så alvorligt ment alligevel?
Eller sagt på en anden måde: Er PLO bekymret for patienternes helbred eller for at miste kunder. Og se, det er ganske vist, at det ikke er det samme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her