Læsetid: 2 min.

Baunsbaks basun blæser falsk

Debat
29. november 1999

Af KIM BORREGAARD ERIKSEN næstformand i Kirke & Medier og programrådsmedlem ved DR

Asger Baunsbak-Jensen vil have et radio- og tv-råd, som laver et fornuftigt stykke arbejde. Det findes allerede Public service

Asger Baunsbak-Jensen (ABJ) slår 22. nov. til lyd for, at der skal oprettes et radio- og tv-råd for Danmarks Radio. Dette råd skal især vurdere, hvorvidt DR opfylder sine public service-forpligtelser. Men det findes allerede!
Både DR og TV 2/Danmark har centralt og decentralt nogle programråd, hvor denne debat foregår. Mener ABJ, at disse råd ikke er kvalificerede fora? Hvis ABJ mener dette, skylder han os en forklaring. Hvornår har ABJ sidst overværet et programrådsmøde i DR...?
På de seneste møder i DR's centrale programåd har der faktisk været særdeles grundige tema-debatter om netop DR's public service-regnskab og senest om DR's sprogkultur - eller mangel på samme. Ved et kommende programrådsmøde er et andet af ABJ's emner, nyhedsformidlingen, planlagt som tema, og i TV 2's centrale programråd har man netop haft en lignende drøftelse.

Himmelråbende blåøjet
Meget grov bliver ABJ, når han taler om sit nye råds sammensætning, for der skal nemlig ikke være plads til folk med et engagement i politiske partier eller lytter- og seerbevægelser, men alene personer "præget af personlig uafhængighed og integritet".
Hermed har ABJ ikke blot indirekte insinueret noget meget slemt om alle dem, der i dag er medlemmer af bestyrelser og råd ved DR og TV2, men også demonstreret en himmelråbende blåøjethed, for hvordan vil ABJ sikre repræsentativitet, hvis ikke de pågældende personer må repræsentere nogen? Vil ABJ have folkelig repræsentation, eller vil ABJ i virkeligheden have en række medie-kendte kulturpinger i sit råd?
Helt galt går det, når ABJ vil reservere den nødvendige programrådsdebat til DR, "fordi TV2's lovmæssige grundlag er anderledes." Det er forkert. Både DR og TV2 er public service-virksomheder med de privilegier og pligter, dette indebærer. Har ABJ ikke læst Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed? Der er ingen indholdsmæssig forskel på Pgf. 7 (om DR) og Pgf. 18 (om TV2). At der er en forskel på finansieringen af de to virksomheder, er en anden sag, og at finansieringen har indflydelse på arbejdsmåderne er givet, men forskellen ligger ikke i de to virksomheders formål.
Garneret med en lang række fejl og fejlskøn udbasunerer ABJ et ønske om et meget fornuftigt stykke arbejde, som om dette ikke allerede foregår.
Det er ganske vist ønskeligt, om øksen blev slebet både i programråd og bestyrelser ved DR og TV2, at disse organers opgaver blev skarpere definerede, at rådene fik økonomi til egne undersøgelser, og at DR og TV2 gjorde rådene mere synlige, men det er en helt anden historie, som kun kan drøftes på et faktuelt grundlag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her