Læsetid: 2 min.

Dum, dummere, dansk

26. november 1999

Om filosoffen Arno Victor Nielsen

Gensplejsning
Victor betyder sejr, og man kan da godt sige, at den ovennævnte herre sejrer, hvis det, at få lov til at ævle i medierne, er en sejr. Den 22. nov. var den såkaldte filosof (det kan man nemlig tage eksamen i) indkaldt af de konservatives svar på det tomme rum, Connie Hedegaard, i DR 2's sene reportage "Efter Deadline" for at sige noget om danskerne, verden og gensplejsningen. Og som et interessant statement startede han med at sige, at danskerne er dumme. Når man hører den slags, kommer man uvilkårligt til at tænke på salig Sokrates, der jo havde visse tanker om, hvad sofisme er.
Men lad os nu tænke os, at Arne Victor Nielsen trods alt vil gøre en undtagelse, når det gælder ham selv og derfor påstå, at han i modsætning til resten af befolkningen ikke er dum. Det er tankevækkende, fordi han uden den mindste dokumentation påstod, at danskerne var bange for gensplejsede produkter nogenlunde på samme måde, som man for eksempel kan være bange for plutonium og andre strålefarlige stoffer. Hvor han havde den forestilling fra, kom han ikke ind på.

Vi ved hvad det betyder
Til gengæld fortalte en rimelig nøgtern videnskabsmand, at folk i lande som Danmark rent faktisk (i modsætning til hr. filosoffen) sætter sig ind i, hvad gensplejsning egentlig er for noget og hvad det betyder.
Og som vi for nylig har hørt, så kan kartofler blive meget giftige, hvis man splejser giftige stoffer ind i deres naturlige kredsløb.
Men det er slet ikke det farlige ved at bruge gensplejsede afgrøder. Det er det forhold, at store, magtfulde gigantfirmaer ønsker at få et faktisk monopol på al dyrkning af korn og grøntsager. De er ved at fattiggøre genmassen her på jorden, så mange forskellige rissorter, kornsorter og andre basisfødevarer er ved at forsvinde. Og en af de priser, man kommer til at betale for det, er, at bare det mindste lille uheld, den første, den bedste uforudsete epidemi med ét slag kan udrydde store dele ikke blot af tilgængelige fødemidler, men på længere sigt forarme vores muligheder for at hente sunde og ufordærvede gener frem.
Og så er der jo det problem, at de gensplejsede produkter, disse kæmpekoncerner tilbyder i dag, er tilvænnet til at tåle gift. Og gift forgifter, det vil vel selv så klog en dansker som A.V.N. indrømme?
Og så til allersidst: Det har allerede nu vist sig, at de gensplejsede planter videregiver deres gener til nærtbeslægtede arter. Det betyder, at man om et lille øjeblik har mistet den lille fordel, der lå i at kunne sprøjte uhæmmet med gift. For om et lille øjeblik kan alle planter tåle den gift, de store koncerner vil oprette deres enevælde på baggrund af.
Det kan godt være, at du har ret, kære A.V.N., i, at danskerne er dumme. Men det kan i hvert fald gradbøjes med hensyn til den enkelte og noget tyder på, at eksaminerede filosoffer ikke er for kloge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu