Læsetid: 2 min.

Handel med rene hænder

Debat
24. november 1999

WTO eller uforpligtende internationalisme - hvad har de fattige lande brug for?

Fri handel
Keld Albrechtsen udtaler til Information den 3. november, at Enhedslisten "gerne være med til at vedtage globale mindsteregler. Men det skal ske i FN og ikke WTO". Enhedslisten tror mere på et uforpligtende mellemstatsligt samarbejde end bindende aftaler. Problemet er bare, at der ikke er en FN institution med tilstrækkelig styrke til at gennemføre en bæredygtig handelspolitik.
Mener Enhedslisten at FN systemet har været i stand til at leve op til de flotte handlingsplaner, som bl.a. blev vedtaget på det Sociale Topmøde i København i 1995?
Vi er enige om mange af svaghederne ved WTO. Det går langsomt med at få medtaget miljøhensyn i WTO's regulering af verdenshandelen og verdens fattigste lande er fortsat prioriteret lavt. Men forskellen til Enhedslisten er, at vort NGO arbejde tager udgangspunkt i et praktisk arbejde for at søge indflydelse til gavn for miljøet og bekæmpelse af fattigdommen i Syd.

Handling efterlyses
De fattige mennesker efterlyser handling og beder os om at søge indflydelse i de internationale forhandlinger.
WTO er godt på vej til at blive en global handelsorganisation. 134 lande er medlemmer af organisationen. Med aftalen mellem Kina og USA for få dage siden, er Kina også på vej ind i WTO. Der har været et boom i u-landenes indmeldelse i WTO. Realistisk set må vores udgangspunkt være, at forhandlingerne i dag foregår i WTO-regi, som opererer med bindende regler, tvistbilæggelsessystem og sanktionsmuligheder.
Den 11 maj vedtog Folketinget - Enhedslisten stemte imod - en dagsorden, som på ganske mange punkter imødekommer synspunkter fremsat af de danske miljø- og udviklingsorganisationer samlet i 92-gruppen.
Der lægges vægt på en bæredygtig udvikling, at de mindst udviklede lande hurtigt sikres fri adgang for alle varer til i-lande, at fundamentale arbejdstagerrettigheder på grundlag af ILO-konventioner respekteres og fremmes og at WTO efter forsigtighedsprincippet accepterer regler for miljø, forbrugerbeskyttelse, sundhed og dyrevelfærd.
Endvidere efterlyses stør-re åbenhed og der foreslås en parlamentarikerforsamling. På nogle af disse områder bliver forhandlingerne vanskelige.
En ny internationalisme
Diskussionen om WTO rejser spørgsmålet, hvad det egentligt betyder at være 'internationalist' i dag? Det var nemmere da vi lavede solidaritetsarbejde med Sydafrika og Nicaragua.
Det synes 10 år efter murens fald som om, at Enhedslisten ikke har fundet en ny internationalisme ud-over at være imod. Manglen på alternativer hænger måske sammen med, at Enhedslisten imod sine egne erklærede mål synes at være endt som et folketingsparti med få aktive i NGO'ernes praktiske internationale arbejde.
At være internationalist i dag må være at være tilhænger af bindende internationale aftaler og institutioner til at regulere sociale og miljømæssige spørgsmål.
Vi har brug for fordelingspolitik på internationalt niveau til gavn for millioner af fattige, som i disse år bliver hægtet af den globale udvikling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her