Læsetid: 3 min.

Karens gode vilje

1. november 1999

Socialministeren er overraskende nok nedbrydende

Gode hensigter
Der er noget, der ikke stemmer, når man ser Karen Jespersen forklare sig på tv (DR 1, Profilen, 26/10 99). For hun udstråler ærlighed og god vilje, fortæller at hun selv har talt med nogle udstødte, hvad der må siges at være meget for én, der har en ministerbil - og dermed kunne formodes at hænge fast i den virkelighed.
Men det gør Karen Jespersen jo ikke. Hun kommer selv fra fattige, dengang normale arbejderkår ('lønmodtagervilkår' i hendes mund... Jeg studsede). Og på omslaget af den nye bog ligner hun da også en bedårende Sonja fra Saxogade.
Og hun vil gerne gøre noget godt, det lyser ud af hende. Det er det, der forvirrer. For hvordan passer det overens med de ydmygelser, der møder folk, der trænger, ude i socialforvaltningerne. At den formelle chef for dét system kun vil dem det godt?

Påtvungne tilbud
Karen Jespersen snakker om at frigøre folk fra klientrollen. Kræver det ikke ligeværdighed? Hvordan forenes det med påtvungne tilbud og 'handlingsplaner', skrevet under under trussel om fjernelse af livsgrundlaget. Af klienten i den varme stol.
Kunne man ikke starte med at respektere folk, som folk? F.eks. bevare og udvide og forbedre, bevares, 'tilbuddene' til de arbejdsløse, nødstedte, udstødte, og så lade dem være tilbud, åbne tilbud, som folk kan ta' imod, hvis og når de føler, det er noget, de kan bruge.
Karen Jespersen snakker også om vigtigheden af de rigtige 'holdninger', på arbejdspladserne, i samfundet osv. Men vel også hos den arbejdsløse, den revalidente, der viser sig modvillig overfor sagsbehandleren? Nej, selvfølgelig ikke? Det gi'r kuldegysninger, når en repræsentant for Magten bevæger sig ind på dette udflydende område.

Markedet uden modspil
På den anden side er det rigtigt nok. De 'bløde værdier', herunder holdninger, er de hårdeste. Det er dem, der holder ting som et samfund, en familie eller et lokalområde sammen. Ikke betalingsbalancen og dens over- eller underskud.
Men dén slags opstår altså mere organisk, med tiden, nedefra, hvis grundlaget er til stede, og strukturerne kan få lov at udvikle sig. Ikke ovenfra: Se på arbejder- og andelsbevægelsen. (Og Christiania og Thy-lejren).
Det er betænkeligt, at det offentlige, der traditionelt har været bedst til at varetage samfundets etablerede værdier - fordi der kunne tænkes i dem, ikke i overskuddet - er under afvikling til fordel for markedet - der opløser strukturerne, når det ikke får modspil, og i øvrigt står for størstedelen af den udstødning, Karen Jespersen vil rette op på ved at satse på de udstødtes ressourcer.

Uegnede ressourcer
En del af problemet er, at en del af de udstødte givet har ressourcer, men ikke nødvendigvis af den slags, der vil egne sig på en arbejdsplads. De repræsenterer alle de 'værdier', socialministeren er så tosset efter, som der simpelthen ikke er plads til, indtil de gamle landsbysamfund genindføres...
Den resterende, overvejende, del af komplekset er velfungerende, overskydende arbejdskraft, og de skal sgu nok finde arbejde, når der er noget. Det er ikke deres skyld, der er ingen grund til at skære i dagpengene.
Man kunne lade folk bevare deres værdighed ved ikke at underlægge dem skøn, tvang, tilbud, som de ikke kan takke nej til. Være borgere, også i det sociale system, med ret til at sige nej. Dét ville gøre dem stærkere.
Og den stærke borger kunne nok selv finde ud af at tilmelde sig relevante tilbud til sin videre vej frem, betydeligt bedre motiveret af egen tilskyndelse og med betydeligt større udbytte, da man så må til at lave tilbud, folk vil.
At stå med de bedste intentioner som repræsentant for et system, der er så ydmygende, at enkelte vælger gaden i stedet for, er ikke i sig selv et paradoks. Det sker, når de bedste hensigter på andres vegne kombineres med magten til at føre dem ud i deres liv.
Karen Jespersen er nedbrydende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu