Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
16. november 1999

Krigspropaganda
9. NOV. - Under NATO's krig mod Serbien skrev Ole Nyeng en række fremragende reportager, der fuldt ud levede op til de største forventninger, man stiller til en kvalitetsavis: En nuanceret fremstilling med god baggrundsviden og først og fremmest med en grundlæggende sympati og medfølelse med alle ofrene uanset nationalitet. Det gjorde han bestemt ikke før krigen. Tværtimod fungerede han som betonhovede på krigspro-pagandaens rambuk og gik ind for bombeangreb og endda indsættelse af landstyrker.
Heldigvis skriver han (Inf. den 5. nov. om Vestens reaktioner på Tjetjenienkrigen), at "den militære option, som anvendtes i Kosovo, er af letforståelige årsager ude af billedet." Men er den nu det? Hvad vil der ske, når Rusland også af letforståelige årsager negligerer "en flodbølge af diplomatisk aktivitet" fra Vestens side? Det gjorde Serbien jo, der er et uden sammenligning langt svagere land.
Aviserne har forpligtelse til ikke at støtte vores medfødte overbevisning om, at vores side altid er på Guds side imod de andre, der uvægerligt holder lidenskabeligt med Satan.
Efter at NATO har gjort sig til dommer i sin egen sag og ser stort på folkeretten, vil enhver dom falde ud til Vestens fordel. Når massemedierne tordner mod de onde russere, der skånselsløst forfølger de uskyldige tjetjenere, vil stemningen langsomt bygges op til uanset egne sikkerhedsinteresser at gribe ind med andet end diplomatiske midler.

Iver Hagel-Sørensen

Nedrige TvDanmark
12. NOV. - I årevis har vi i dette land haft TvDanmark. Foretagendet ser det som sin fornemste opgave at fortrænge interessen for alt væsentligt, og lader i stedet skærmen fylde med spektakulære ulykker, naturkatastrofer, lov og orden tv, porno og anden plat. Når man tænder for TvDanmark, slukker man for omtanke og kritisk sans.
Nu er det kommet så vidt, at stationen har ladet en mening gå af sig. Den unge mand, som politiet vil gøre til bagmand for urolighederne på Nørrebro, er beskyttet af navneforbud. Det synes TvDanmark ikke, han skal være. Stationen mener, "at han bør stilles til ansvar for sine handlinger og ikke skjule sig bag et navneforbud." Derfor har man brudt navneforbudet. - "både for Nørrebros og for demokratiets skyld", som det hedder i en pressemeddelelse. Om den således udhængte og "hans venner" hedder det videre, at "vil vi betragte jer som fredløse og ånde jer i nakken dag og nat."
Det hører ikke til pressens opgave, at skabe lynch-stemning mod sigtede enkeltpersoner, og man er altså uskyldig indtil det modsatte er bevist. Hvor svært kan det være?

Lars Ploug
Stengade 52A, 2. tv.
2200 N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her