Læsetid: 1 min.

Direktører skal integrere

Debat
18. december 1999

Sæt nydanskerne i arbejde

Integration
Det vigtigste er ikke introduktionsydelsen - selv om debatten har fokuseret meget på den - men på om integra-tionsloven virker og på om nydanskerne falder bedre til og modtages positivt af den danske befolkning.
Det er en stor udfordring i disse år, hvor der sker en radikalisering af højrefløjens holdninger til udlændinge og respekten for andre kulturer. Ændringen af integrationsydelsen får den konsekvens, at der også skal ændres på andre dele af loven, men det er min opfattelse, at den reviderede udgave af loven (med de ændringer, der pt. er lagt op til) fortsat er et kæmpe skridt fremad for bestræbelserne på at fremme nydanskernes integration i det danske samfund.

Det bærende element
En bedre integration er ikke sikret blot med en større introduktionsydelse. Det bærende element er fortsat den geografiske spredning rundt i kommunerne og det lokale folkelige engagement, der har fået gode rammer for at gøre en indsats.
Men rammerne skal udfyldes! Det gælder særligt oprettelsen af integrationsråd og 'åbning' af arbejdsmarkedet. Det er et område, hvor de mange folkelige organisationer har gode muligheder for at gøre en stor forskel via deres omfattende netværk, der rækker helt ud i de fleste af landets afkroge.
Få sat mere fokus på de lokale ressourcer og støt aktivt op om lokale initiativer og engagement!
En særlig appel skal lyde til Dansk Arbejdsgiverforening og LO, der begge er medlemmer af Dansk Flygtningehjælp. De bør også spille en endnu mere aktiv rolle, når det gælder arbejdsmarkedet. Pæne ord er der nok af, men de gør det ikke alene. Det er nødvendigt at lægge pres på landets virksomheder og de lokale fagforeninger for at få en dialog omkring etniske minoriteter: Få diskuteret og nedbrudt fordommene og således skabe et åbent arbejdsmarked.
Det handler ikke om direktiver og velskrevne opfordringer, men om at skabe et engagement for sagen lokalt - og det kræver engagement fra toppen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her