Læsetid: 2 min.

Få rød jord under neglene

Debat
8. december 1999

Beskidte negle og tekstilstøv i lungerne bidrager måske ikke til så megen omtale i den danske presse som akademisk lobbyarbejde på de bonede gulve

WTO

NGO'erne talte u-landenes sag, da EU's landbrugspolitik sidst var under udarbejdelse - med ringe succes. I forhold til dette WTO-møde har de også udarbejdet et omfattende papir, men det er knap så oplagt, at de er i overensstemmelse med deres respektive partnere i bistands- og nødhjælpsarbejdet, når så mange NGO'er i u-landene er imod en ny liberaliseringsrunde, miljø- og arbejderrettigheder.
Man kunne spørge, om EU og WTO burde fylde så meget i de danske NGO'ers politik. Til forskel for de politiske partier mangler NGO'erne ofte et sammenhængende politisk program, der rækker videre end sagen. De risikerer, at (potentielle) medlemmer, som er politisk uenige, skræmmes væk fra det primære arbejde - bistands- og nødhjælpsarbejdet ude samt oplysningsarbejdet herhjemme, og der går kostbare ressourcer til omfattende analyser og strategisk lobbyarbejde. Når man stræber efter at være folkeligt forankret, bør man vel fremme aktiviteter, som inddrager frivillige/aktivister, snarere end at lægge en akademisk afstand.
Der er masser af meget konkrete og relevante opgaver, at gå i gang med:
Ibis kan hoppe og danse
I ZigZag nr. 74 foreslår Nikolaj Bro Moseholm, at danske u-lands-, solidaritets- og miljøorganisationer tilbyder at kontrollere overholdelse af menneskerettigheder og miljøansvarlig produktion, således at Erhvervsministeriets planlagte etiske mærke kan blive realiseret. Han mener, at de som de eneste har direkte kontakt til de udsatte grupper i samfundet verden over og netværks-kontakter bl.a i Europa.
De transnationale selskaber vil skrige af grin, siger han, når de hører, at Ibis lobbyer mod dem i WTO. Så længe forbrugernes adfærd og salgstallene ikke er truet, kan Ibis hoppe og springe og have alle de rigtige argumenter, uden at det hjælper en disse mere end det hjælper u-landene i WTO.
Lars Koch ligeledes fra Ibis (kronikken, Information den 23. nov.) beskrev frihandlens ulemper for Mozambique, hvor kasjunødde-industrien er bukket under på grund af liberaliseringer, som Verdensbanken har krævet. God analyse, men endnu bedre, hvis Ibis' korporanter havde hjulpet U-landsimporten med at fastholde kontakten til sine leverandører. I dag sælger U-landsimporten kasjunødder fra Sri Lanka, og guderne må vide om de afskalles ved håndkraft med ætsninger til følge.

Protektionismens svøb
I MS'revy nr. 6 slog vi generelt til lyd for flere resultater i udviklingsarbejdet ude, så miljøvenlige, sunde og økonomisk bæredygtige produktioner kom i gang på trods af Nike, Coca Cola, Cargill m.fl. Det ville ligge godt i forlængelse af bestræbelserne på at fremme miljø, arbejderrettigheder og demokratisering. U-landene betragter jo Danmarks krav om miljø og arbejderrettigheder som protektionisme, og NGO'erne (og den danske stat) burde derfor støtte producenter, som er villige til at opfylde kravene.
At få rød jord under neglene og tekstilstøv i lungerne bidrager måske ikke til så megen omtale i den danske presse, som akademisk lobbyarbejde på de bonede gulve - på kort sigt, men succeskriterierne måles vel i syd?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her