Læsetid: 3 min.

Færre tragedier

Debat
21. december 1999

Større retssikkerhed og færre menneskelige tragedier er resultatet af de ændringer i administrationen af udlændingeloven, som nu er besluttet

Udvisning
Peter Duetoft (CD) og jeg kritiserede i sensommeren administrationen af udlændingeloven efter, at vi havde modtaget over 150 eksempler på en helt urimelig praksis. På baggrund af denne kritik har Indenrigsministeren besluttet at ændre administrationen - samtlige visumansøgninger skal nu behandles individuelt.
Tidligere blev mange ansøgninger afvist med standardformuleringer. Alle afslag skal begrundes med en angivelse af de hensyn, der har ført til afslaget.
Hvis nogen tvivler på, at der er tale om afgørende ændringer på visumområdet, så bør man sammenligne med det tidligere regelsæt fra maj 1998 eller med det, som var planlagt til oversendelse for to måneder siden. Derud-over er der tale om i hvert fald ni væsentlige ændringer:
*Forældre får som udgangspunkt ret til at få besøgsvisum, så de kan besøge deres mindreårige børn i Danmark. Det var - tro det eller ej - ikke udgangspunktet under de gamle regler!
*Ens udenlandske ægtefælle bliver ikke udvist selvom man i perioder passer et arbejde langt fra hjemmet. Det var præcis det fiskeren fra Thyborøn oplevede, da han var ved at miste sin thailandske kone, fordi han ikke kunne sove hjemme hver nat. Denne åbenlyst urimelige, administrative praksis laves nu om.
*En mindre restriktiv anvendelse af kravet om, at en ægtefælle kun kan få opholdstilladelse, hvis den pågældende har ansøgt fra sit hjemland. Tidligere blev ægtefællen helt urimeligt sendt hjem for at søge på ny, og fik samtidig en ekstra straf på et års indrejseforbud i Danmark. Skagen-familien, som led denne barske skæbne, var sluppet uden men efter den nye praksis!
*Forsørgelseskravet må ikke anvendes på diskriminerede vis. Jeg har set sager, hvor en handicappet udlænding fik afslag på opholdstilladelse til sin ægtefælle, fordi han ikke tjente nok til at kunne forsørge ægtefællen. Denne urimelige praksis betød, at en handicappet udlænding mistede retten til at kunne få sin ægtefælle til Danmark fordi førtidspension ikke rækker til at klare det generelle forsørgelseskrav.

Umulig kontakt
Samtidig skal der lægges særlig vægt på om en ansøger har samkvemsret med børn i Danmark, når man behandler ansøgning om opholdstilladelse til udenlandsk ægtefælle. For naturligvis kan man ikke have samme kontakt med sine børn, hvis man bliver tvunget til at flytte til Tyrkiet, mens børnene bliver i Danmark!
*Hjælpen til voldsramte kvinder forbedres. En politianmeldelse er ikke den eneste gyldige dokumentation for vold i samlivet. Også udtalelser fra sociale myndigheder, læger og krisecentre kan anvendes, når den voldsramte søger om at forblive i landet selvom samlivet er ophørt. Udlændingestyrelsen vil derudover udbrede viden om reglerne til en større kreds blandt indvandrere. Alt for mange kvinder har desværre følt sig tvunget til at acceptere volden af frygt for at blive udvist af Danmark, hvis de anmeldte volden og/eller søgte skilsmisse.
*Mulighederne for at give humanitær opholdstilladelse til syge og handicappede udvides. Eksempelvis har den unge palæstinenser, som i månedsvis kæmpede for at kunne fortsætte sin uundværlige behandling på Rigshospitalet nu fået humanitær opholdstilladelse.
*Indenrigsministeren har slået fast, at regeringen vil sikre, at der ikke fremover må udvises mennesker, som har akut behov for lægehjælp, f.eks efter selvmordsforsøg.
*Generel opstramning af udlændingemyndighedernes service, bl.a. en nedsættelse til gennemsnitlig 14 dage for behandling af visumansøgninger.
*Anstrengelserne for at fremskaffe de mest aktuelle oplysninger til brug i asylsager forstærkes. Det sker ikke mindst efter de ulykkelige begivenheder med fire iranere, som forsvandt efter udvisning til Iran.
Der oprettes en brugergruppe, hvor organisationer og andre 'brugere' kan rejse krav om opdaterede oplysninger, så udvisning ikke sker på et forkert grundlag.
Den kommende tid må vise om disse administrative ændringer er nok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her