Læsetid: 2 min.

Hyggeland

Debat
3. december 1999

Uholdbart at lukke Taiwan ude af det internationale selskab

Taiwan
For et par måneder siden fejrede Folkerepublikken Kina sit 50 års jubilæum. Om man synes om metoderne eller ej, er der grund til at beundre folkerepublikkens indenrigspolitiske fremskridt. Gennemsnitslevealderen var i 1949 40 år. I dag er den ca. 70.
Udenrigspolitisk er der dog ikke meget at beundre. Den tibetanske kultur er stort set blevet ødelagt og med gentagende trusler om krig sørger Beijing for at holde verdens eneste kinesisktalende demokrati, Taiwan, uden for det internationale samfund. Det kan undre en, at Vesten fortsat accepterer Kinas krigtrusler mod Taiwan, der de seneste godt ti år har været talsmand for en fredelig løsning.
I Taiwan er der i dag en 'hyggenationalistisk' stemning. Det regerende nationalistpartis oprindelige ledere fra fastlandet er næsten alle døde. Ved roret sidder nu folk opvokset på Taiwan. Partiet har endelig accepteret, at Kina ikke kan tilbageerobres og har vendt blikket indad. Hvad udad tabes skal indad vindes.
Det er nedværdigende for dette fredelige øsamfund, at det for Kina kun må indgå i få internationale sammenhænge og aldrig som en nation. Al væsentlig forhandling må foregå ad bagdøren. Den vigtigste magt, der anerkender Tai-wan er Vatikanstaten.
Alt dette er naturligvis kun små problemer, det ikke er værd at gå i krig for. Det var ikke kun retorik, da statsminister Zhu Rongji den 30. sept. i år påstod, at hvis Tai-wan fortsatte med at kræve kun at have kontakt med Beijing på jævnbyrdigt niveau, så ville det kinesiske folk før eller siden blive så utålmodigt, at det måtte føre til krig. Spørger man 'manden på gaden' i Kina, om han mener, at Kina burde erklære Taiwan krig, hvis det blev uafhængigt, vil han uden tøven svare ja.
Befolkningens reaktion afhænger imidlertid i høj grad af, hvordan Beijing lader de statskontrollerede medier formidle nyheden. Danmark burde gøre sit til, at Taiwan bliver et vigtigere spørgsmål i europæisk udenrigspolitik (og ikke kun i den amerikanske).
Tibet-spørgsmålet berøres ofte i forbindelse med europæiske statsbesøg i Kina. Når Taiwan behandles i forbindelse med europæiske statsbesøg, er det for det meste for at bekræfte, hvad alle lande, der har diplomatiske forbindelser med Kina, har skrevet under på: Nemlig, at Taiwan er en del af Kina.
Ved at støtte de 22 mio. tai-wanesere, støtter vi det eneste demokratiske kinesiske samfund i verden.
Vi støtter håbet for demokrati for de snart 1,3 mia., der bor i Kina.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her