Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
14. december 1999

Luk vandet ud
9. DEC. - Niels Helveg føler sig efter eget udsagn (8. dec.) godt tilpas ved DUPI´s rapport om såkaldt humanitær intervention - som underkender både lovligheden og retfærdiggørelserne af NATO's overfald på Jugoslavien. Vaneforbryderen har det fint med, at dansk deltagelse i aktionen på det vestlige Balkan var og fortsat vil være i strid med folkeretten. Udenrigsminister Petersen, der er endt som symbol på vores militærindustrielle mindreværdskompleks, vil sikkert også have det som en fisk i vandet på topmødet i Helsinki sammen med de andre såkaldte EU-ledere. De vil slå et slag med halen og sige til Jeltsin, Putin og de andre russere, at: Fy, fy, fy, det må man ikke - men så skidt da! Vi skal jo videre med EU-hær, euro og nye forbrydelser...
Samtidig med at russerne jævner Grosnij med jorden vil Helveg Petersen føle sig godt tilpas - forstå det, hvo som kan? Jeg mener, hvis han nu var en rigtig torsk eller bare en sild, bør han vel sige "Haj" til Schröder, Blair - og den fraværende Clinton?
Danskernes eftertanke, som efterhånden har overkommet tabet af de tysktalende hertug-dømmer i forrige århundrede, er sindigt kommet til Den Anden Verdenskrig og dermed vores nazistiske medløb. Hvis processen fortsat vinder fart, vil Helveg Petersen og hans kumpaner snart kunne skimte et eftermæle som NATO's krigsforbryderiske småfisk.
Lad os lukke vandet ud af verdenshavet! Det vil være en humanitær aktion med et vist perspektiv.

Godfred Louis-Jensen
Enighedsvej 3
2920 Charlottenlund

Tåbeligt nonsens
9. DEC. - Bent Jensen skriver i kronikken den 4. dec., at "Kreml jo byggede sin politik på en krigsfilosofi om, at Sovjetunionen kunne føre og vinde en kernevåbenkrig." Værre vås skal man lede længe efter. Bent Jensens vrøvl må skyldes, at han ikke kender meget til de våbentekniske aspekter af atomvåbenoprustningen. Sovjetunionen var årtier bagefter USA med hensyn til atommissilernes træfsikkerhed, og ikke mindst hvad angår anti-ubådskrigsførelse. Bent Jensen stiller tingene på hovedet. Som refereret af Bulletin of Atomic Scientists udtalte Caspar Weinberger: "The U.S. aims to achieve a first strike capability!"
USA's stadig større atomvåbenoverlegenhed og åbenlyse stræben efter evnen til at "kunne skyde pistolen ud af hånden på Kreml" - der i en krise ville kunne få Kreml til at skyde først, da de ellers risikerede et afvæbnende førsteslagsangreb - fik chefingeniøren på Trident-2 missilet, Robert C. Aldridge til at sige sin stilling op i protest og skrive flere bøger om emnet, især The Counterforce Syndrome og First Strike! The Pentagon's Strategy for Nuclear War.
Fork. af red.

C. E. Hamle
Plantagevej 26
8600 Silkeborg

Rettelse
Ved en fejl fik lørdagens kronikør, Inger V. Johansen, ikke sin fulde titel med. Hun er cand. mag. og ph.d.studerende ved Engelsk Institut, KUA.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her