Læsetid: 3 min.

Rette priser er faste priser

Debat
1. december 1999

Information har åbenbart fuld tiltro til Konkurrence-styrelsens oplæg omkring bogsalget i Danmark

Bogbranchen
Konkurrencestyrelsen undersøger p.t. om de kulturelle forpligtelser for det danske overholdes med det nuværende fastprissystem på bøger. I den forbindelse havde Styrelsen verdenspremiere på en workshop den 25. nov. Det er 'dejligt' at læse, at Information har fuld tiltro til Konkurrencestyrelsens oplæg omkring bogsalget i Danmark.
Det havde boghandlerne ikke, idet vi allerede inden mødet havde stillet spørgsmålstegn ved en del af statistikmaterialet. Koldsved blandt deltagerne så jeg ikke i workshoppen forleden, så avisens beskrivelse må bero på fantasi, da pressen ikke var til stede.
Netto har altid haft lov
Desværre har lederskribenten ikke sat sig ind i realiteterne: Netto har altid haft 'lov' til at sælge egne bøger - uanset om prisen er over eller under 155 kr. Det nye er, at på et tidspunkt får Netto også lov til at sælge andre bøger over 155 kr., selv om de hidtil ikke har haft succes med at forsøge at sælge de mange tusinde titler, der var under.
Mellemhandlernes "kæmpe" profitter har altid været angrebet af folk, der ikke havde kendskab til salgets muligheder og omkostninger. Andre brancher får ofte lignende kritik. Hans Scherfig angreb f.eks. på samme måde for 30 år siden. Han fik dog sine bøger ud på markedets betingelser og hævede formodentlig sin aftalte del af gevinsten. At lederen endvidere ikke kan regne 15 pct. af 300 kr. minus moms, viser blot den fortsatte mangel på indsigt. Beløbet er 36 kr. Boghandlerne sender i øvrigt 400-500 mio kr. ind til staten i moms hvert år.

Inf. lefler for bestsellere
Lederens ønske om lavere priser på bøger deles af alle - også boghandlerne. Konkurrencepriser på bøger vil ganske vist sænke prisen på de få bestsellere, men tilsvarende hæve prisen på resten. Sådan er det gået i andre lande, senest i England.
Altså: Er du til bestsellere, eller er du til udvalg? Information lefler for bestsellerisme, boghandlerne for det store udvalg. Danske forfattere vil derfor få sværere ved at udkomme på et konkurrencemarked, idet dette vil søge mod de sikre udenlandske oversættelser, som kan sælges i hobevis. Information plæderer derfor for bestsellerisme af udenlandske oversatte bøger.
Internettet er en ny handelsplads. Selvfølgelig vil bogsalget også der stige. Når en svensker hævder, at han kan noget, vi ikke kan i Danmark, så må vi jo tro ham? Ingen internetboghandler har imidlertid bevist, at det er billigere at håndtere den vej, tværtimod.

Underskud på 35-40 pct.
Amazon i USA kan fortsat meddele om underskud i størrelsesorden 35-40 pct. af omsætningen. For at Informations læsere - og lederen - kan forstå dette udtryk, så betyder det, at for hver kr., der sælges, så sendes der 35-40 øre med bogen. Det koster altså også ressourcer at drive internetboghandel, hvilket lederen åbenbart er blevet forledt til ikke at tro.
Danske boghandlere er i øvrigt på nettet i stort omfang, så vi er ikke ukendte med mulighederne eller omkostningerne på dette marked, som vi selvfølgelig vil tage vor del af.
Hvordan det vil gå med den papirløse bog og tilsvarende avis, vil fremtiden vise. Fremtidsforskerne vælter sig p.t. i flotte udtalelser. For at også Information kan få indsigt i bogens vej fra forfatter til læser, så er man velkommen til at kontakte mig, så læserne fremover kan få en rigtig information.

SVAR: Jacob Haugaard-biografien, der udgives af forlaget Høgsted & Høgsted, er leveret i et særoplag på 8.000 eksemplarer til Dansk Supermarked, herunder Netto. Efter den første måned kommer bogen også i bogladerne. Der står det samme i de to udgaver, men deres bognummer er forskelligt.
Ang. Amazon.com's underskud siger dir. Jeffrey Bezos til Der Spiegel (23. nov. 98): "Vi gav overskud en time i december 1995 - der skete det uheld, at vi ikke reinvesterede vores penge hurtigt nok."
Og jo, lommeregneren skulle selvfølgelig have skrevet, at forfatteren får 36 og ikke 34 kroner for en bog til 300 kroner.lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her