Læsetid: 2 min.

Giv mændene en chance med børnene

25. januar 2000

Tvungen barsels-orlov for mænd og kvinder er gavnlig for den enkelte, for forholdet mellem kønnene, for arbejdsgiverne og for samfunds-økonomien

Barselsorlov
I dag har kvinder i realiteten tvungen barselsorlov. Mænd har muligheden for at vælge samvær med deres børn; men kun få udnytter denne rettighed, blandt andet fordi det anses for et signal om, at man ikke ønsker at gøre karriere. For at ændre denne situation foreslår jeg, at der indføres tvungen barsel på fire måneder til såvel kvinder som mænd.
For mændenes vedkommende betyder tvungen barselsorlov, at de kan følge en vigtig periode i deres børns opvækst og etablere en tættere kontakt til dem, og dette kan de gøre uden at risikere, at der bliver set skævt til dem på arbejdspladsen.
Nyuddannede kvinder vil i højere grad blive ligestillede med mændene, da begge køn ville repræsentere en potentiel udgift for arbejdsgiveren. Der ud over vil kvinderne ikke i samme omfang blive sat i den ubehagelige situation, at de skal vælge mellem karriere og børn. Deres fravær fra arbejdsmarkedet vil nu kun være fire måneder, hvor det i dag ofte drejer sig om 1-1,5 år, da manglende institutionsplads tvinger dem til efterfølgende at tage forældreorlov.
En sådan ufrivillig forældreorlov har konsekvenser for den enkelte families økonomi; men ved gennemførelsen af tvungen barsel reduceres perioden uden dobbeltindtægt. I forlængelse heraf vil også det indbyrdes forhold mellem mænd og kvinder blive mere ligevægtig, hvis nødtvungen forældreorlov erstattes med tvungen barsel, fordi man ikke er nødt til at beslutte, hvem der skal være familiens hovedforsørger (bliver med stor sandsynlighed manden, da han statis-tisk set tjener mest).
Arbejdsgiverne skal i tilfælde af tvungen barsel til mænd og kvinder kun undvære den enkelte medarbejder i fire måneder, hvorved kontinuiteten bevares. Des-uden kan de i en jobansættelsessituation ansætte den mest kvalificerede ansøger uden skelen til køn, da begge køn repræsenterer en potentiel barselsorlov.
Også ud fra en samfunds-økonomisk synsvinkel er der tale om fordele ved mit forslag. For det første vil kommunerne spare penge, fordi børnene først skal passes fra deres 8. måned fremfor 6., hvilket kunne hjælpe på opfyldelse af pasningsgarantien. For det andet vil samfundet blive sparet for det tab, der består i, at kvindernes arbejdskraft i dag ikke udnyttes optimalt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu