Læsetid: 2 min.

Kun danske danskere i Danmark

Debat
14. januar 2000

Ude i verden har Danmark været synonymt med tolerance, åbenhed og tryghed. Lad det fortsætte med det

Fremmedangst
Hvis der er en sammenhæng mellem et problems størrelse og det omfang, det kommenteres af politikere og medier, så må de etniske minoriteter udgøre det største problem i Danmark anno 2000, kulturelt, socialt og økonomisk. Kan disse relativt få mennesker udgøre en voldelig trussel for danskerne? Det kan man jo godt komme til at tro. Den 6. jan. fortæller Radio-avisen, at der kommer flere og flere private vagter på bl.a. skoler, biblioteker, indkøbs-centre og offentlige kontorer. Samme dag skriver Ekstra Bladet på forsiden: "Brugsanvisning til flygtninge og indvandrere - sådan skaffer I våben!"
Skal vi nu til at investere i elektriske hegn, håndvåben, overvågningskameraer og private alarmcentraler, for at holde de fremmede ude fra vore hjem og arbejdspladser? Ligesom i Johannesburg i Syd afrika, verdens mest voldelige by, hvor de hvide og rige, må lukke sig inde i elektroniske fæstninger, for at beskytte sig mod fattige sorte.

Debat der løb af sporet
Det er proportionsfor-vrængning og udtryk for en debat der er løbet af sporet. I efteråret 1999 kom Odense Kommune i mediernes søgelys fordi unge fra etniske minoriteter var involveret i en række voldelige episoder.
Lokalpolitikerne vaskede hænder og hævdede, at unge fra etniske minoriteter ter-roriserede Odenses borgere, til trods for at kommunen havde ydet en stor indsats for at hjælpe de unge. Landspolitikerne var ikke sene til at tage handsken op og krævede øgede bevillinger til politi og skærpede straffe, bl.a. mulighed for at udvise unge fra etniske minoriteter.
Senere er det kommet frem, at årsagen til urolighederne skal findes i Odense Kommunes manglende social-, uddannelses- og arbejdsmarkedspolitik over for de unge fra de etniske minoriteter, og at det er her, indsatsen bør lægges.
Det fik ikke de store overskrifter.

Iklædt norsk folkedragt
Jeg indvandrede selv fra Norge for 25 år siden. Det var den danske rummelighed, der trak.
I starten på 90'erne grinede jeg med danskerne, da det i forbindelse med det norske "Nej til EU", OL på Lillehammer og andre begivenheder iklædt norsk folkedragt kom frem, at de to mest anvendte ord i det norske sprog var "Norge" og "vi nordmænd". Sådan var det ikke i Danmark.
Mon ikke "Danmark", "dansk" og "danskere" her ved årtusindskiftet er blevet de mest populære gloser i det danske sprog. Det er lykkedes Dansk Folkeparti at sætte dagsorden.

De borgerliges gidsler
Derfor har også Venstre, de konservative og Socialdemokratiet i øget omfang taget de etniske minoriteter som gidsler i kampen om vælgerne.
I stedet for at forstå problemerne i den sammenhæng de opstår, spredes fremmed-angst. Mange af de synspunkter der bliver fremført og dele af den politik, der forsøges gennemført, handler om at begrænse de etniske minoriteters rettigheder. Det kan føre mod et todelt samfund, hvor demokratiet må ofres for at 'beskytte' danskerne mod de etniske minoriteter, samtidig som deres arbejdskraft er nødvendig for at kunne sikre danskerne deres velfærd og deres pensioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her