Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
3. januar 2000

Uddan i IT
24. DEC. - Uanset hvad vi tror eller kan, så ændrer computerne vores samfund. Vi kan lade de blinde markedsmekanismer styre udviklingen, til gavn og glæde for de få. Eller vi kan kræve, at fællesskabet skal tage hånd om den nødvendige uddannelse af befolkningen. Hvordan skal den digitale samfundsændring, som computerne repræsenterer, finansieres og styres? Foreløbig er det overladt til det private initiativ at gennemføre denne samfundsændring, også det meste af den nødvendige (efter)uddannelse. Skolerne kæmper for at få ressourcer nok til det nødvendige udstyr, lærerne må selv skaffe tid og penge til udstyr og uddannelse i brugen af teknologien.
Bevillinger til offentlig forskning må øges. Der må investeres i moderne datastuer på bibliotekerne, godt udstyr til skoler samt efteruddannelse til lærerne.
Hvis vi betaler, beholder vi friheden til selvbestemmelse, i stedet for at se os selv overhalet af alverden indenfor teknologisk udvikling, fordi vi var for nærige til at betale det, det kostede at uddanne vores børn. Noget af det er på vej, men det bliver nødt til at være et fælles projekt som andelsbevægelsen, og de offentlige biblioteker, det er ikke nok at tro at et privat firma som f.eks. Novo Nordisk kan fostre nye genier som Niels Bohr, det er en opgave for et uafhængigt offentligt universitet.
(Fork. af red.)

H.C. Grau Nielsen
Kallerupvænget 3
5230 Odense

Det moderne projekt

25. DEC. - Der er i dag en overvejende politisk enighed om det, der kaldes det moderne projekt:
Det moderne projekt går ud på at fremme ubegrænset teknologisk og materiel forceret vækst. Flere fjernsynskanaler, flere biler, flere huse, flere rejser osv.
Der er i dag også en udbredt politikerlede. Den skyldes dels, at man ubevidst indser, at omkostningerne ved det moderne projekt er ubærlige, at omkostningerne suger blodet ud af alt reelt liv og lægger de menneskelige relationer øde, og dels, at man ikke kan se noget politisk alternativ eller oprør til og imod det moderne projekt.
Det moderne projekt ødelægger familiens ressourcer.
Der må gøres oprør mod det moderne projekt.

Niels Erik Søndergård
Rasmus Rasks Allé 95
5250 Odense SV

Demokrati contra lobbyisme

26. DEC. - Lobbyisme, som stortrives i EU, er det modsatte af demokrati. Lobbyisterne slås for det foretagende, der betaler dem. Når lobbyisterne har fået deres store del af kagen, bliver der mindre til deling mellem dem, der troede, at i EU ville de små og svage få samme indflydelse som de store og stærke. Det talte man i hvert fald meget om, men det er blevet ved snakken.
Kirsten Jensen, fhv. MEP'er forsvarer den 23. dec ´99 lobbyismen, men folkeligt demokrati er det ikke.

Alice Hansen
Mørkhøjvej 2
2700 Brønshøj

Sammenbrud
Et liv på dansk bistandshjælp er langt at foretrække frem for en tilværelse i Tyrkiet, Pakistan og de fleste andre muslimske lande. Demografiske fremskrivninger kombineret med almindelig købmandslogik viser, at gruppen af forsørgelsesberettigede vil vokse lige indtil det punkt, hvor det politiske system bryder sammen.

Lars Hedegaard
tidl. chefredaktør på Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her