Læsetid: 2 min.

Den onde spiral

Debat
5. januar 2000

Vi skal feje for vor egen dør først

Integration
Kun få danskere ønsker indvandrernes integration. Kritikken af indvandrerne er blevet dagens religion - en stadig bekræftelse af et negativt billede. Det cementerer en ond spiral. Indvandrerne kan ikke få bolig, fordi de har et negativt omdømme. De kan heller ikke få arbejde, fordi de har et negativt omdømme. Og jo mere udenfor samfundet indvandrerne befinder sig - jo mere bekræfter de det negative billede.
Indvandrerne blev tilsyneladende 90'ernes fjendebillede efter det kommunistiske ditto faldt med jerntæppet. Men er indvandrerne ikke selv skyld i det? Nej - for det første kan en hel befolkningsgruppe ikke have en skyld. Og det er i sig selv en stor del af problemet, at det er almindeligt at opfatte indvandrerne som en homogen gruppe, som står i modsætning til danskerne - os og dem. Det er simpelt hen forkert. Når politikkerne sætter indvandrerne i fælles bås, er det et bevidst skridt på vejen til at få dem ud af Danmark.
For det andet er det ikke rimeligt at klandre indvandrerne, når vi ikke er parat til at feje for egen dør. Mange siger, at det behøver vi ikke, for danskere har mere ret end indvandrerne. Eller med andre ord, indvandrere er andenklassesborgere, og individuelle hensyn skal kun tages til indfødte danskere.
Vi har behov for at være selvkritiske i forhold til arbejds- og boligmarkedet og til alle andre dagligdags relationer. Relationer er der godt nok ikke mange af, for mange danskerne ønsker ikke kontakten. Hvis vi ønsker integrationen, så er vi nødt til at rydde barrierer af vejen først. Bagefter kan vi stille krav. Politikkerne burde tage den selvransagelse på alle niveauer, men desværre tangerer det i dag nærmest højforræderi at tale om selvkritik, for nu er det de højrenationale der sætter dagsordenen.
Hvad så med Nørrebro, er det måske i orden at 'de' smadrer det hele? Kriminalitet kan ikke undskyldes - men på den anden side tryk avler modtryk. Hvis vi ikke stopper spiralen, bliver der mere modtryk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her