Læsetid: 2 min.

Borgerlige voldsfantasier

Debat
18. februar 2000

De borgerlige skyder med skarpt

Våben
Nørrebro kan stadig optage folk. Mange tror, at bydelen nærmest er overtaget af andengenerationsindvandrere, men nu skal det også være slut. Næste gang, der bliver ballade, skal politiet skyde med skarpt. "Festen for ballademagerne på Nørrebo bør stoppes, så om nødvendigt skal politiet næste gang åbne ild med deres tjenestepistoler."
Sådan lød det forleden fra et fremtrædende medlem af Venstre, Danmarks liberale parti. I Sønderborg-kredsen hedder partiets folketingskandidat Bjørn Scherbarth. Til dagbladet JydskeVestkysten udtalte han den 1. februar at:
"Det kan ikke være rigtigt, at politiet lader sig knægte ... Har de tjenestepistoler, skal de også have mulighed for at bruge dem."

Du må ikke ihjelslå
Dagen efter kom Kristeligt Folkepartis folketingskandidat i Austenborg-kredsen på banen. Det var dog ikke budet om, at du ikke må ihjelslå, der prægede hans holdning. Og hvis han mener, at man skal tilgive sine fjender, skal man i det mindste skyde dem først. Kaj Høst, som den kristne politiker hedder, mener nemlig, at politiet i fremtidige Nørrebro-sager bør have ret til at skyde uden begrænsning, og - som han sagde: "så skal politiet ikke bagefter hives i retten, fordi en eller anden påstået uskyldig er blevet ramt." Dagen efter fandt et fremtrædende medlem af Det konservative Folkeparti det påkrævet også at markere sig med et skydekrav.
Den 31-årige Einar Steffens udtalte, at politiet skal kunne skyde mod demonstranter, "når vi nu alligevel har udleveret våben til dem," som han sagde. Einar Steffens har for nylig haft flere kontakter med de konservatives landsledelse.
Han har derfor været af den klare opfattelse, at partiet også mente, at man skulle skyde først, og han blev meget overrasket, da Helge Adam Møller slog fast, at de konservative ikke ønskede at ændre det gældende skydereglement og heller ikke går ind for dødsstraf her i landet, men Einar Steffens, der nu er på vej ind i kredsbestyrelsen for Det konservative Folkeparti, lod sig nu ikke slå ud af kurs af den slags blødsødne udtalelser. Til Jydske Vestkysten udtalte han den 3. februar, at "politikere skal tænke nyt, og de skal afspejle samfundet."
Ønsker om brutal samfundsvold har vi hørt før. Medlemmer af Fremskridts-partiet har således foreslået, at flygtninge skulle smides ud fra flyvemaskiner. Glistrup vil sælge unge muslimske kvinder, og Dansk Folkeparti har krævet, at tre generationer skal udvises, hvis bare ét familiemedlem begår kriminalitet.
Den slags er blevet mødt med berettiget afsky, men nu følger repræsentanter for borgerlige partier efter med lige så afstumpede forslag. De tror, de følger folkestemningen. Det gør de måske også.
Protester har det i det mindste været småt med. Men at den slags nu kan samle stemmer, siger noget om det skred, der i disse år sker med værdigrundlaget i Danmark.
De kalder sig kristne
Indtil nu har det danske samfund været et velfærdssamfund med retsgarantier og beskyttelse af mindretal. Dette er nu truet - ikke af udefra kommende kræfter, men af os selv. Ikke af amerikansk, men af dansk kultur.
Ikke af muslimer, men af folk, der kalder sig kristne, og af alle de borgere, der synes det er acceptabelt, når fremtrædende repræsentanter for Kristeligt Folkeparti, for Venstre og for Det konservative Folkeparti prøver at overgå hinanden i samfundsundergravende voldsfantasier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her