Læsetid: 2 min.

Den herskende klasse

Debat
8. februar 2000

Arbejderpartiet ledes i dag af akademikere, der er uniformerede, så de nemt kan forveksles med grosserere, skibsredere og godsejere

Folkestyre
Det var en meget lille del af det danske folk, der fik overdraget styret af Kongen i 1849. I princippet har vi siden nærmet os målet: Tyende, ubemidlede, straffede og sinker - ja, selv kvindfolk (et lille gok til Lone Nørgaard, undskyld!) har fået valgret og er blevet valgbare, hvis ikke Tuborgs helsidesannoncer har lokket dem til promillekørsel.
Man skal dog være fyldt 18 for at høre til folket, og det er vist ikke så ringe, da valg-retten følges af ansvar.
Men mange mener, at et moderne samfund er så kompliceret, at kun specialister kan styre det i den rigtige retning, hvad det så er for én! I Danmarks arbejderparti er det svært at få øje på en arbejder, siden Anker gik på pension og blev en efterspurgt foredragsholder med så stor aktivitet, at en sekretær har fået varigt arbejde.
Arbejderpartiet ledes i dag af akademikere, der er uniformerede, så de nemt kan forveksles med grosserere, skibsredere og godsejere. De ved godt, at "klæder skaber folk," og tjenestepigen skal have en nystrøget skjorte og de blankpolerede sorte sko klar, når det behager herskabet at vågne.

Hvem hører til folket
Man ser meget skævt til en fhv. fodermester og kommende pølsemand, der bilder sig ind, at han hører til folket. At han taler et sprog, som kun Niels Hausgaard forstår, gør ikke sagen bedre. I EU må enhver tale sit eget sprog, fordi det giver arbejde til tusinder af tolke, men den går ikke i Folketinget. Medlemmerne tilbydes talekurser, hvor de kan lære Helle-rupsk!
Der er nu en erhvervsgruppe, som er ved at udkonkurrere akademikerne: Konsulenter! Af en ubetvingelig nysgerrighed har jeg slået op i "Hvad kan jeg blive" for at se, hvordan man bliver konsulent. Der står ikke en linje. Måske er det ikke en beskyttet titel, og jeg kan ustraffet føje den til mine nuværende 12 titler i et forsøg på at nå tinderne - komme på højde med fhv. kansler Helmut Kohl, der nyder bankhemmeligheden i det rige Luxembourg og ikke tvivler på EU's fortræffeligheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her