Kronik

Hvilket styresystem tror du på?

25. februar 2000

Uvurderlige IT-minutter gik tabt, da Windows 2000 gik i koma midt i nyreligiøst anlagt produkt-lancering

Det virtuelle rum
Det er et spørgsmål om religion," svarede Henrik Møller, produktchef og betatester på Windows 2000, da jeg spurgte, hvilket styresystem, han mente var bedst, Linux eller Windows 2000.
Windows 2000 er en viderudvikling af Microsofts professionelle softwarelinie NT og har næppe den store appeal til hjemmebrugerne, der foreløbig vil være bedre tjent med det mere brugervenlige Windows 98. Først til sommer ventes en millennium-version af Windows 2000, skræddersyet til almindelige pc-brugere. Derfor kan det virke som nørd-agtig selvovervurdering, når Microsoft satser en gigantisk marketingkampagne på et softwareprodukt, hvis egenskaber og potentiale stort set kun fattes af en lille omend magtfuld gruppe IT-managere og systemspecialister. Microsoft Danmarks administrerende direktør, Jens Moberg, kaldte lanceringen "en københavnerbegivenhed."
Forudsætningen for succes i IT-branchen er, ifølge guruer, at man tænker og planlægger stort. På baggrund af internationale undersøgelser forventer Microsoft, at Windows 2000 i løbet af seks måneder vil være installeret på 40 procent af danske virksomheders computere. Inden for et år vil op mod 75 procent af virksomhedernes computere køre Windows 2000.

Windows 2000 er det mest stabile styresystem, der nogen sinde er skabt," siger Jens Moberg, "der er brugt over en milliard danske kroner og 500 mandeår på udviklingen af koden. Alene den programkode, der er anvendt ved udryddelsen af bugs (programmeringsfejl, red.) fylder mere end otte millioner linier."
Believe it or not: Religion og tro var med en sær dobbelttydighed det underliggende tema for hele markedsføringen af Microsofts nye produkt i onsdags.

Uden for den klinisk hvidmalede og gulvtæppebelagte lagerhal sad Master Fatman på sin knallert og samlede hænderne til bøn. Medieskælmen må trods al ironi et eller andet sted have et personligt forhold til det åndelige, for vidner så ham bede, og det før han gjorde sin entre ved på knallert at køre tværs gennem menneskemængden i hallen.
"Hvordan håndterer vi nu det her problem?" spurgte Microsoft Danmarks administrerende direktør, Jens Moberg, da han og Master Fatman helt konkret stødte ind i en betonvæg, de ikke kunne trænge igennem.
"Vi er nødt til at tro," sagde Master Fatman, og det gjorde de så. De troede og troede, indtil betonvæggen sprængtes i stumper og stykker for øjnene af det måbende publikum, bestående af ca. 600 specielt inviterede forretningsforbindelser og pressefolk.
Ved indgangen til de hellige haller blev samtlige gæster påbudt at iklæde sig en særegen lyseblå gevandt, en mellemting mellem en kappe og en kittel, fremstillet af papirfibre. Stort set alle beholdt uniformen på, mens de blev gennet gennem en kunstig skærsild, hvor blå og orange blinklys, røgeffekter, bål og flammekastere skabte en symbolsk påmindelse om det kaos, der herskede i verden, før Microsoft så dagens lys.
Men der blev DOS, og der blev Windows 3.0, og mens processionen skred frem gennem hallerne, anført af Master Fatman i indisk guruantræk og på knallert, passerede performanceteater-lignende rædselsbilleder af industrialismens ørkesløshed revy.
Det var stort, og selvfølgelig med en indbygget selvironi så tyk som nogen firewall i Kina. Men der var ikke antydning af ironi da Bill Gates velsignede styresystemets danske ilddåb fra storskærmene, ej heller hos den parade af virksomhedsledere og IT-managere, der på stribe lovpriste styresystemets velsignelser.
Master Fatman spillede en vigtigt rolle i eventen, som skiftevis nar, toastmaster og drillepind. Det blev hans lod at redde Microsofts troværdighed på målstregen, da Windows 2000 midt under demonstrationen gik ned. I pinagtige minutter var man vidne til den højeste fagkundskabs magtesløshed, da direktørens bærbare computer frøs urokkeligt fast i et skærmbillede, der lakonisk sagde "please wait."

Kort forinden havde Moberg sagt: "En klog mand sagde engang, at udvikling er afvikling af indvikling. Og det er netop formålet med Windows 2000, at simplificere funktionaliteten, at afvikle indviklingen."
Det kneb med troen på de vise ord, da Windows 2000, trods 500 mandeår på bagen, holdt op med at virke akkurat på det allermest kritiske tidspunkt. Den slags fejl må bare ikke ske - da slet ikke i computerbranchen, hvor få minutters tøven kan give konkurrenterne det afgørende forspring. Blandt konkurrenterne er især det open source-baserede software Linux interessant, fordi det kan downloades gratis fra internettet og har ry for at være uhyre stabilt.
Hvis styresystemers beskaffenhed er et spørgsmål om religion, er konkurrencen mellem Linux og Windows muligvis det mest reelle moderne svar på tidligere tiders religionskrige. Kun de skriftkloge ved, hvad der står i koderne, vi andre har kun troen at henholde os til. Men troen er i den sammenhæng vigtig, for styresystemerne har, ligesom religioner, konsekvenser ud i hver eneste lille forgrening af hverdagslivet. Styresystemer kommer færdigsyede med indbygget etik, æstetik, målsætning og skabeloner for samfundets indretning i fremtiden, og alligevel er de, ligesom religionerne, stort set uafhængige af de politiske beslutningsprocesser.
Det handler om tro, håb og driftsikkerhed, men også om effektivitet, produktivitet og bundlinier. I Frankrig har regeringen bl. a. af sparehensyn besluttet at opgive traditionel software til fordel for den open source baserede. I Mexico er skolernes systemer baseret på Linux. Windows-licenserne er for dyre. I Kina har man vendt den kolde skulder til Windows, og herhjemme står et flertal i Folketinget bag et forslag fra SF om, at det offentlige skal arbejde for at fremme open source-løsninger i den offentlige sektor.
I øvrigt har Europakommissionens IT-direktorat nedsat en arbejdsgruppe med fokus på open source software. Arbejdsgruppen har udsendt et papir om open source, hvori det hedder: Europa har nu mulighed for at deltage i og høste frugterne af open source bevægelsen. Europæiske firmaer og udviklere er allerede engageret i open source projekter. Hvis open source har potentialet til at ændre spillereglerne i IT-industrien, vil selskaber med avanceret kendskab til den type sofware have en klar konkurrencefordel."
Windows 2000 vågnede langt om længe op af sin koma og fungerede næsten fejlfrit under resten af demonstrationen, der var centreret om et fiktivt eksempel, en virksomhed ved navn "Den kosmiske kærlighedsbank".
Der er ingen tvivl om at Windows 2000 er et enestående produkt når det gælder skalerbarhed, netværksløsninger, plug-and-play kompatibilitet m.m. Men som programkodeblind slutbruger er man henvist til at sætte sig hen i stille meditation og spørge sit inderste selv:
Hvilket styresystem tror du så meget på, at du tør lægge dit liv i dets hænder?

Apropos - Styresystemernes religionskrig
*Sig mig hvilket styresystem du bruger, og jeg skal sige dig hvem du er. Så enkel er virkeligheden næppe, men det er en kendsgerning at de konkurrerende styresystemer på markedet i dag er født med strukturer og traditioner, der på lang sigt kan få afgørende indflydelse på indretningen af de virksomheder eller samfund, de integreres i.
Microsoft har siden lanceringen af styresystemet DOS, der blev skræddersyet til IBM's personlige computere i 80'erne, været markedets dominerende leverandør af styresystemer. Med Windows 3.0 der kom i 1990 blev pc´en endnu nemmere at betjene og med Windows 95 introducerede Microsoft den 'vindues'-baserede grafiske brugerflade (GUI, Graphical User Interface), til pc-miljøet. Dermed nåede pc'en ud til kolossale befolkningsgrupper og Microsoft blev enehersker indenfor styresystemer til pc'er.
Microsoft har beregnet, at 500 mandeårs arbejde er brugt på udviklingen af softwarefirmaets nye styresystem Windows 2000, hvis danske version ved lanceringen i onsdags blev kaldt det mest stabile styresystem nogen sinde. Microsoft forventer at 75 pct. af alle virksomheder i løbet af seks måneder vil have implementeret Windows 2000 i deres IT-løsninger. Men der findes alternativer til Windows i dag, og det mest intersante er det open source baserede styresystem Linux, der løbende udvikles i et åbent netværkssamarbejde mellem programmører fra hele verden. Udfaldet af kampen mellem det åbne, billige Linux og det aggressivt markedsorienterede Windows får først og fremmest betydning for de latente muligheder i fremtidens computernetværk og konfigurationer, men på længere sigt kan slaget også få betydning for hele samfunds og markeders indretning. Styresystemernes kamp er i den forstand mere end en nørdduel om programkoder. Styresystemerne er ideologier og værdisæt omsat i software, hvilket måske var den dybere pointe da Microsoft Danmark i onsdags iscenesatte lanceringen af Windows 2000 i en gennemført, moderne version af et religiøst initieringsritual, bygget op om
bl.a. den "kosmiske kærlighedsbank." Kjær

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu