Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
8. februar 2000

Bilister fredes
1. FEB. - På basis af afvigte uges politirazzia mod cyklister kalder triumferende politifolk rask væk denne bredt facetterede subkultur for grove ting. I hobetal er de noteret for at køre uden lys, over for rødt, på fortove, og dét oven i købet uden lovpligtigt sikkerhedsudstyr som f.eks. reflekser på hjulene. Fy skamme, og klandres de, som klandres bør.
Men har man nogensinde hørt om en razzia mod bilisters lemfældige omgang med færdselslovens bestemmelser om vigepligt ved højresving og udkørsel, som dagligt truer andre på liv og førlighed; mod deres hoved- og hensynsløse parkering på cykelstier og fortove, der gør benyttelsen af andre transportmidler til et studie i storby-cross, for ikke at snakke om visses bogstavelige Ekstra-Blads- og madpakkefortærende motortomgang, som forurener den luft, andre skal indånde. Dertil kommer, at førere af erhvervskøretøjer (det hedder det altså...), efter al min 25-årige bycyklisterfaring at dømme, har frit lejde for alt, hvad de kan finde på af krumspring for at gøre arbejdsdagen tilsyneladende lettere for sig selv - og livet et par asfaltlængder mere uforudsigeligt for andre.
Jeg gad vide, hvornår færdselspolitiet drager konsekvensen af, at bilister bærer det in-diskutabelt største ansvar for antallet af dræbte og kvæstede i trafikken. Det er ikke kun et spørgsmål om unoderne i sig selv - det er også et spørgsmål om, hvilke konsekvenser de kan medføre for andre.

Jesper Sørensen
Borgmester Jensens Allé 19 D
2100 Ø

Avantgarden på museum?
1. FEB. - Det var en mærkelig oplevelse at læse referatet af et debatmøde om samtidskunsten med Carsten Thau og Claus Carstensen (Inf. den 29.-30. jan).
Er de virkelig så kunstinstitutions-inficerede de unge mennesker, som især Claus Carstensen gav udtryk for? Læs bare: "Kunstens institutioner har altså indgået en anden pagt med kunstnerne end tidligere" - og - "Museet fungerer i dag som en slags encyklopædi, der trækker alt ind. Står det uden for institutionen, er det ikke kunst. På den måde er kunstinstitutionen nådeløs: enten er man inde, eller også er man ude," sagde Claus Carstensen.
Nå ja, bort set fra den eklatante selvmodsigelse: At museet både "trækker alt ind" og alligevel vælger, så er meningen jo tydelig nok, at det alene er kunstens institutioner, museerne og kunstakademiet velsagtens, der definerer, hvad der er kunst.
Hvilken institutionstro? Brystet må jo svulme hos Allis Helleland, Vibeke Petersen og Kasper Monrad m.fl. - for de kan altså ikke alene stå for, hvad de mener er kunst men også for, hvad der er kunst.
Hvor er det i øvrigt forstemmende at læse om de to debattørers megen snak om magtspil. Hvilken aggressiv udvendighed! Men det er da ganske fiffige ideer, de har; for hvis man, som kunstakademiprofessor Claus Carstensen mener, både kan sparke i løgsaucen og indkassere ry som fandenivoldsk åndsrevolutionær og samtidig være kunstinstitutions-minded og feteret, så er det jo lige så godt som at trykke pengene selv.

Erik Thommesen
Bylyngen 34, 3230 Græsted

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her