Læsetid: 2 min.

Tavshedens lov

2. februar 2000

Nok ikke for meget sagt, at den konservative virkelighed overgår Kongekabales fiktion

Soap
Når Niels Krause-Kjærs roman "Kongekabale" er en farlig bog - lidt i slægt med
Strindbergs "Röda Rummet" og Rushdies "De Sataniske Vers" - skyldes det ikke blot en eminent miljøskildring og en medrivende handling, men nok så meget at "Kongekabale" giver detaljerede opskrifter på, hvordan partiorganisationer, vælgerne og medierne kan manipuleres, er man rig og indflydelsesrig nok: Hemmelige valgfonde (s. 53), hvordan man laver hemmelige registre (s. 56), undergravelse af MF'eres individuelle kampagner (s. 58), massefabrikerede læserbrev (s. 80), et partisekretariats obstruktion af MF'ere (s. 100), "købte" journalister (s. 131).

Stævninger og trusler
At "Kongekabale" har tiltrukket fogedforbud, stævninger og trusler om politianmeldelser som et lys tiltrækker møl, kunne umiddelbart og fejlagtigt lyde som et afsnit af "America's Dumbest Criminals", hvor folk glemmer alt muligt på gerningsstedet, eller kommer til at klage til politiet over kvaliteten af f.eks. den kokain de netop har købt. I "Kongekabales" til-fælde er det Gud-hjælpe-mig lykkedes stævningsmænd at sætte egne ansigter på de fiktive figurer. Normalt skulle den slags ikke kunne svare sig. Problemet med vort 1.100 år gamle kongerige er imidlertid at vore politiske processer forløber mere lukkede end i de lande vi normalt sammenligner os med. I USA har man f.eks. en hel litterær genre kaldet "Capitol Hill", hvor tidligere rådgivere løbende giver vælgerne indblik i de mest intime beslutningsprocesser. Danmark er helt anderledes. Danmark er et konsensus-land, hvor embedsværket og dele af det politiske establishment fra tid til anden glemmer at Enevælden er afskaffet!
I USA eller Sverige ville retsforfølgelsen mod Krause-Kjærs roman være blevet mødt med overbærende smil. Når Børsen og Jyllands-Posten kan slippe godt afsted med overeksponerede udsagn som "Svindel og Heimburger" og "...bør den politiske dødsdom over Jens
Heimburger eksekveres øjeblikkeligt", mens det tidligere medlem af Konservativ Fornyelse Niels Krause-Kjær får opmærksomheden, kan man sige at retsforfølgelsen fungerer som en advarsel til andre fra egne rækker om her til og ikke længere! Nok ikke for meget sagt, at den konservative virkelighed overgår "Kongekabales" fiktion. Ud fra de særlige forudsætninger som karakteriserer Danmark - et lille velfærdssmør-hul med et fremragende socialt sikkerhedsnet, men også et overmål af favoriseringer og frokostaftaler - har forfatteren ikke haft andet valg end at udtrykke sin samfundskritik som fiktion.

Øg gennemsigtigheden
Netop fordi vælgernes uddannelsesniveau er kommet på øjenhøjde med politikkernes, mener jeg ikke vælgerne kan være tjent med mudrede beslutningsprocesserog sarte MF'ere som ikke tåler kritik. Med respekt for det gode parlamentariske håndværk, som også udøves, vil jeg mene, at med de forhold Krause-Kjær påpeger, for ikke at tale om andre mærkværdigheder som en nærmest total EU-integration, trods vælgernes Nej i 1992, eller den manglende vælgerindflydelse på det multikulturelle projekt, at de parlamentariske spilleregler trænger til revision. For at modvirke politikerlede er det nødvendigt at øge gennemsigtigheden af de politiske beslutningsprocesser. Med uddannelsesniveauet in mente vil det selvsagt være indlysende at indskrænke det repræsentative demokrati til fordel for mere direkte demokrati; flere folkeafstemninger såvel lokalt som på landsplan. Vi trænger til en fladere struktur med fladere pyramider.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu