Læsetid: 2 min.

Hvad skal væk? Jersild!

Debat
14. februar 2000

Jersild fra tv troede, at han havde den helt store tju-bang fremme. Det samme gjorde Lone Dybkjær

Barsebäck
Den lille Jersild med fornavnet Jens Olaf havde 8. feb. i DR-tv-programmet Profilen fundet den helt store tju-bang frem. Nu skulle den danske atom-mafia - alias den danske atomenergikommission - have nogen oven i deres syndefulde hoveder!
Jens Olaf Jersild brugte nogle atombombebrag og et ruinbillede fra Hiroshima eller Nagasaki til at få knald-effekt på sine egne og politikeren, den radikale Lone Dybkjærs forargede meninger om fortielser og forsyndelser begået tidligt i 70'erne i Atomenergikommissionens sekretariat - bl.a. om rettelse af ordet 'forældet' i et internt notat om det dengang kommende, svenske Barsebäckværks reaktortype, og særligt dets nødkølesystem.
Jersilds støverier i uendelige danske arkivhylder understregede, hvor svært det havde været at finde disse gamle, så afslørende dokumenter frem fra gemmerne.

Ingen afsløring
Men Jersild havde glemt at undersøge, om hans enestående afsløringer nu også var afsløringer. Det er de ikke! I Information den 11. april 1979 (!) havde Alex Frank Larsen en artikel med overskriften:
"Fortrolig dansk kritik: Barsebäck-reaktoren forældet før ibrugtagning". Underrubrik: "Interne rapporter dokumenterer problemer med nødkøleanlæg".

Kulegravning
Heri redegøres for, hvad Danmark mente om den "for-ældede" reaktortype, ligesom det beskrives, hvilket udbytte, der var af det dansk-svenske samarbejde gennem den etablerede kontaktmandsordning, og hvordan sagsbehandlingen blev til genstand for politisk kulegravning, "efter at socialdemokraten Erik Holst har kaldt miljøminister Ivar Nørgård til samråd i Folketingets energiudvalg".
Dagen før skrev Information: "Danmark kan bevise at Barsebäck er blandt verdens farligste A-værker". Underrubrik: "Ove Nathan løfter sløret for en masse fortroligt stemplet materiale".
Jersilds og Lone Dybkjærs forargelse i Profilen blev delt af den daværende ekspeditionssekretær i AEK, Poul Jens Snare, der med tanke på ordet "forældet" mente, at man da altid kunne "gradbøje" ordene.

En på frakken
Det er jo altid et fedt scoop for en euro-politiker som Dybkjær sådan at få chancen for at give den en ordentlig én på frakken i en solo-optræden i bedste sendetid.
Men at hun ryger lige i Jer-silds fælde og bliver brugt til at udtale sig forargeligt om løsrevne citater fra 30 år gamle dokumenter - det er forargeligt!
Dybkjær har næppe været gjort opmærksom på Jersilds utilladelige genbrug - eller har hun?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her