Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
2. marts 2000

Ministeriel fornuft?
25. FEB. - På Det humanistiske Fakultet i København har man - under et meget stort timeforbrug - foretaget bedømmelse og indstilling til et professorat i filosofi. Ved arbejdets afslutning medfører de hovsa-besparelser, regeringen i sidste sekund på-lagde universiteterne ved sidste finanslov, at professoratet efter alt at dømme i stedet må nedlægges, fordi der ikke er råd til det. På denne baggrund skal jeg for 117. gang opfordre den gen-stridige forskningsminister, Birte Weiss, til at offentliggøre tallene for, hvor meget arbejde der i de videnskabelige institutioner nedlægges i administration og bedømmelse på bekostning af undervisning og forskning. Ministerens stædige fastholden af, at der skal gennemføres uhyre ressourcekrævende bedømmelsesarbejder for at oprykke lektorer til professorer - på trods af, at hun ikke kan påvise nogen som helst forskningsmæssig eller administrativ forskel i de to stillingskategorier - viser kun én ting: At ministeren er stædig.

Erik A. Nielsen
Strindbergsvej 3, 2500 Valby

Klinikkens fødsel
25. FEB. - Kasper Nefer Olsen efterlyser i sin anmeldelse af Klinikkens fødsel den 24. feb. en ny Foucault til at diagnosticere mit 'blik' i en note i indledningen, hvor jeg gør opmærksom på, at Foucault var bøsse og sadomasochist, hvilket han først kom overens med, da han kom til at undervise i San Francisco. Det er ifølge Olsen en alvorlig skønhedsplet i en i øvrigt sober indledning. Olsen har tilsyneladende svært ved at fatte, at der bag en hvilken som helst tekst befinder sig et menneske af kød og blod. Ordet "sober" er præcis det, der afslører Olsens private kvababbelser og manglende forståelse for, hvordan videnskabelige eller kunstneriske indsigter bliver til. Enhver, der har læst bare et minimum af Foucault, bliver slået af hans fascination af fysiske afstraffelser, opskæringer af lig og voldelige overgreb i det hele taget. Det var i øvrigt Foucault selv, der gjorde opmærksom på de forhold. Direkte adspurgt, fortalte han undrende journalister og blegnende akademikere, at alle hans bøger fundamentalt handlede om hans egen relation til omverdenen og private fantasmer.

Henning Silberbrandt

Det stakkels danske folk
27. FEB. - David Rehling rammer en betændt nerve, når han i Informations leder gør opmærksom på, at de fleste politikere og erhvervsfolk henviser til andres, vælgeres eller kunders, angivelige afsky for mennesker med mørk lød og hår, når det skal forhindres at flygtninge og indvandrere kommer indenfor. Den der først lancerede modellen var Ninn-Hansen. Han begik ulovligheder angiveligt for at undgå at "folket" skulle udvikle Tamil-racisme. Birthe Rønn Hornbech fra Venstre var den næste, der brugte modellen. Hun kørte parløb med Inge Dahl Sørensens ophidsede røde kinder i perioden, hvor det Liberale venstre tog mediemonopol på strammer-agitationen, til den demonstrative kosmopolit, Ellemanns skjulte ubehag. Politijuristen på tinge mente, at folketingsflertallets indvandrerpolitik var i konflikt med "das gesunde Empfinden" hos en stor del af folket.Og det var i hendes opfattelse en trussel mod det danske demokrati.
Birthe Rønn Hornbech leverede samtidig et højdepunkt i politisk utroværdighedspromenade. Fordi, når det drejer sig om at indføre EU-ret og politik i Danmark er hun, uden problemer, fuldt og helt på partilinjen. Det danske folk skal indlemmes i en monetær og økonomisk union, EU-militær og politi etc. etc. hvis blot der kan skaffes et 50,001 procents flertal for manøvren ved en folkeafstemning eller et flertal i Folketinget. De 49,999 pct. af "folket" har herefter blot at acceptere de nye spilleregler. Også til EU's indvandrer- og socialpolitik.
Er det kun Socialdemokratiet, der leverer kanonføde til "folkets" Peter Skårup?

Carsten Heyn-Johnsen
Svanfolkvej 26
Kongerslev

Lad maurerne være
28. FEB. - Fra bogen Omveje til Santiago af Cees Noteboom: "I 1250 giver kongen Jaime I af Aragonien mudejarerne (maurer under kristent styre) i Uxó-dalen en håndfæstning, hvori det fastslås, at alle muslimer skal leve under deres egen sunna (lov) ... at de kan lade deres børn undervise i Koranen uden at lide nogen ulempe derved.... at de frit kan bevæge sig overalt i vort kongerige og ikke kan hindres af nogen deri.... at de kan udnævne deres egne alcadi og alamí (dommere og tilsynsførende)." Alt bliver reguleret i dette dokument, ingen kristen kan slå sig ned på deres jord eller i deres hus. Smukkest er måske den attende bestemmelser: "Lad maurerne blive som de har vænnet sig til under maurernes periode, før de forlod landet." Vi skrev året 1250. Hvis middelalder var mørk og uoplyst, er det blevet lysere i dag i Europa? Fork. af red.

Jacques Courrier
Trelde Møllevej 4,
Fredericia

Myten om landets feminisering
28. FEB. - Der hersker en omfattende og yndet vrangforestilling blandt landets m/k-opinionsdannere, forskere m.m. Myten går på, at:
*Fordi der er ansat mange (middel-klasse)kvinder indenfor det offentlige - bl.a. socialforvaltninger - a-kasser - arbejdsformidlinger - institutioner og
*fordi disse kvinder ofte er både velfriserede og velduftende - så hersker der nogle, i øvrigt ikke veldefinerede, grundlæggende eller overordnede feminine tanke- og handleprocesser i disse systemer.
Som om der ikke bag enhver smilende, æstetisk og velklædt facade kan gemme sig den værste bøddel.
Som om landets mere eller mindre snævert- og kortsynede love (vedtaget af totredjedele mænd) ikke skal overholdes af begge køn, ligegyldigt hvordan de ser ud.
I nævnte lukkede retssystemer er selve det at have magt, næsten automatisk ensbetydende med at have ret, ligegyldigt om du er fra Mars eller Venus.
Som om magt og magtbrynde er forbeholdt mænd. Det er det ikke. Spørg dem, der er tvunget til at have med disse systemer at gøre.

Inge Andersen
Tvedvangen 47, 1. th.
2730 Herlev

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her