Læsetid: 2 min.

Tand for tand?

10. marts 2000

Spørgsmål til en 'moderne' fundamentalist

Hellig lov
I artiklen "Islam har altid været moderne" weekenden den 4.-5. marts forklarer Mona Sheikh, medlem af Unge Muslimer, at islam er en moderne religion, fleksibel og elastisk i forhold til det samfund, man lever i. Som eksempel angives koranens bestemmelse om, at man skal følge lovene i det land, man bor i samt koranens syn på kvindens stilling, eksemplificeret ved kvindens ret til skilsmisse samt retten til arv og formue.

Måske valgt nogle andre
For at anskueliggøre islams 'fleksibiltet' og 'modernisme' kunne man måske have valgt nogle andre eksempler fra Koranen: Koranen legaliserer fysisk afstraffelse af den kvindelige ægtefælle, favoriserer mænd i arvespørgsmål, lader en kvindes ord tælle halvt af en mands i en retssal, giver manden det sidste ord i familiemæssige anliggender og tillader ikke en muslimsk kvinde at ægte en kristen mand. Og - hvorledes man skal anlægge en moderne tolkning af sura 4, vers 35: Hvad enten versets tekst oversættes med "mænd står over kvinder" eller "mænd er ansvarlige for kvinder" angives det her, at islam er patriarkatets religion. "Kvindens ophøjede status", som det så smukt hedder i artiklen, skal forstås i denne sammenhæng.
"Man er pr. definition fundamentalist", siger Mona Sheikh. Og for en fundamentalist må det vel gælde, at ingen Koran uden Sharia, Koranens hellige lov. Men hvordan kan man opfatte en religion som moderne, når dens religiøse lov taler om piskeslag til den mand eller kvinde, der har elsket mere end én? Kræver hånden hugget af for tyveri (eller mener Mona Sheikh at denne bestemmelse skal forstås billedligt?) og siger øje for øje, tand for tand og liv for liv?
I den islamiske verden kæmper liberale muslimer i dag med en umulig opgave: At modernisere en religion, der aldrig har været moderne og aldrig bliver det; en religion, hvis hellige tekst, Koranen, af de rettroende muslimer betragtes som Guds eget talte ord til profeten Muhammed. Hvordan revidere i eller betvivle et svar fra Gud?
Islam lovgiver på alle livets, politikkens og samfundets områder. Derfor er det så katastrofalt, at der ikke kan ændres et komma i Koranen. Denne religion, der i dag er den hurtigst voksende på kloden, vil aldrig blive moderne; for en moderne religion er en religion, der bevarer det værdifulde i sin hellige tekst og samtidig kan fortolkes fornuftigt af sin samtid. Som den iranske eksildigter Ismail Kho´i har udtrykt det: "I opposition kan islam have et menneskeligt ansigt. Når islam kommer til magten viser den, hvad den er: En middelalderlig dinosaurus, der intet har at gøre i en moderne stat."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu