Læsetid: 3 min.

Det kritiske ja

Debat
11. april 2000

Vi vil ikke lægge skjul på, at ØMU'-en, hvis den skal blive en succes, vil indebære mere politisk integration

ØMU
SF's økonom, Nis Graulund spørger Nyt Europa i Information den 7. april : Hvor er kritikken i Ja'et til ØMU'en. Hvor er det, I vil have lavet ØMU'en om?
Det vil altid være en centralbanks mål at sikre pris- og valutastabilitet, men fuld beskæftigelse og en miljømæssig bæredygtig udvikling bør også være et mål for Den Europæiske Centralbanks pengepolitik. Det vil imidlertid være endnu vigtigere, hvis de andre EU-organer får udformet en koordineret politik for fuld beskæftigelse, bekæmpelse af social udstødelse og får integreret miljøpolitikken i sektorpolitikerne.

Ikke godt nok
EU har fulgt op på Amsterdam-traktaten med en række topmøder helliget beskæftigelsen. Senest på topmødet i Lissabon i marts tog man nogle skridt til en forpligtende koordineret indsats mod arbejdsløshed. Ikke godt nok, men tendensen er klar. Hvorvidt det vil fortsætte vil blandt andet afhænge af de politiske forhold. Og her vil det jo være godt, hvis SF i stedet for ensidigt at beskæftige sig med en destruktiv debat og kampagne for at bevare det danske forbehold, i stedet vil erkende, at ØMU'en er en realitet og sammen med andre rød-grønne kræfter vil gå ind i debatten om og kampen for en aktiv forpligtende beskæftigelsespolitik på europæisk plan.
Nyt Europa har op til topmødet i Lissabon givet et bud på en europæisk politik for fuld beskæftigelse. Vi vil have gjort beskæftigelsen til et lige så vigtigt krav, et konvergenskrav i lighed med kravene om, at de offentlige budgetunderskud ikke må være for store, at prisudviklingen skal være stabil mv. Der er også brug for en grøn skattereform, omlægning af EU's landbrugspolitik, omlægning af strukturfondene og investeringer i grøn vækst og beskæftigelse. EU bør også arbejde for at få styr på de internationale finansmarkeder og få beskattet spekulative kapitalbevægelser.

Lav inflation et godt mål
Nogle gange får man indtryk af, at den danske venstrefløj i kritikken af ØMU-reglerne er tilhængere af høj inflation og store budgetunderskud på de offentlige finanser. Men, som Holger K. Nielsen har sagt er lav inflation, balance eller et lille underskud på statsbudgettet gode mål at have på lang sigt. Det er også målene i ØMU-reglerne. ØMU-reglerne er ikke mekaniske og en bod for overtrædelse af grænserne falder ikke automatisk. Der er i ØMU-reglerne fastsat, at de europæiske finansministre skal gå i dialog med et land, hvis landet ikke holder sig inden for grænserne. Det giver også mulighed for, at et land, hvis der er et tilbagslag, kan kick-starte økonomien med en ekspansiv finanspolitik. Vi skal her arbejde for, at disse bestemmelser ikke fortolkes ud fra en monetarisk opfattelse, men fleksibelt og rummeligt, således at der kan føres en beskæftigelsesfremmende politik.

Vi afgiver suverænitet
Vi vil ikke lægge skjul på at ØMU'en, hvis den skal blive en succes, vil indebære mere politisk integration. Dermed vil Danmark afgive formel suverænitet. Men Danmark er med sin lille åbne økonomi helt afhængig af den økonomiske udvikling i de andre EU-lande og beslutningerne i Centralbanken og EU-organerne.
Vi vil derfor erstatte en tom formel suverænitet med reel medbestemmelse, når vi siger ja til, at Danmark går ind i ØMU'en. Det er EU, der er omdrejningspunktet for politisk styring af markedskræfterne.
SF fastholder med sin nejkampagne et nationalistisk perspektiv, hvor man ikke forsøger at give et svar på den internationale økonomis udfordringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her