Læsetid: 2 min.

Sex og Samfunds røde ører

Debat
4. april 2000

Det går over min forstand, hvorfor Sex og Samfund ikke tager tyren ved hornene og går på skærmen og siger: Vi har dummet os

Politisk
Det er nærmest pinagtigt, og efterhånden osse lidt trivielt, at høre Sex og Samfunds repræsentanter vride sig under journalisternes spørgsmål, når det drejer sig om undersøgelsen af unge indvandrersønners syn på sex.
Sidst var det 'Deadlines' Connie Hedegaard, der (den 17. marts) stod for de rituelle spørgsmål: Hvorfor bortcensurerer Sex og Samfund resultaterne af undersøgelsen om unge indvandrersønners syn på seksualitet? Og atter engang snakkede Sex og Samfunds sekretariatsleder udenom.
Det går over min forstand, hvorfor Sex og Samfund ikke tager tyren ved hornene og går på skærmen og siger: Vi har dummet os. Vi har valgt den forkerte person til at forestå undersøgelsen. Det kan vi se nu, hvor vi kender Kirsten Damgaards synspunkter.
F. eks. når hun på fundamentalistisk vis modstiller islam og humanisme, og dermed bruger religion og kultur til at skabe distance og fordomme i forhold til en bestemt gruppe mennesker. Derfor må Sex & Samfund naturligvis distancere sig fra Kisten Damgaard og skrotte den undersøgelse.
I en undersøgelse med kvalitative interviews som den omtalte, vil interviewerens subjektivitet spille ind, både i den måde man stiller spørgsmålene på og i fortolkningen af interviewene.

Kvindeforagtende tv
Alene dette at Kirsten Damgaard gør islam til forklaringsrammen (altså ene-forklaring) på interviewpersonernes påståede macho-syn på kvinder, uden at have lavet sammenlignelige kontrol-interviews med unge danskere fra samme socialgruppe, tyder på problemer med videnskabeligheden. For ikke at glemme indflydelsen fra de kvindeforagtende danske pornokanaler som TV Danmark og Station 2000? Har Kirsten Damgaard spurgt ind til disses indflydelse? Det er desværre helt forudsigeligt, den måde medierne kaster sig over og giver kilometervis af spalteplads til Kirsten Damgaards provokerende udtalelser - som en hund over en klump rødt kød. For her drejer det sig jo om en af mediernes 'yndlings-sensationsgruppe', de unge indvandrersønner, og så drejer det sig om sex. Så skidt med at dokumentationen mangler. Med den forventelige konsekvens at der nu er kastet endnu et lag af fordomme i synet på de unge indvandrersønner: nu er de ikke blot røveriske og voldelige nu er de osse sexistiske.
Lad os diskutere islams kvindesyn, som jeg er dybt uenig i. Men lad os ikke misbruge af påstået videnskabelighed til at skabe endnu flere fordomme og endnu mere hetz-stemning mod en i forvejen udsat gruppe, nemlig de unge indvandrersønner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her