Læsetid: 3 min.

Det tavse flertal forbliver tavst

Debat
22. april 2000

Tør venstrefløjen diskutere de holdninger, som har gjort oprørets børn forvirrede og rastløse

Luftskibet
"Markedsøkonomien har efter Murens fald bevist, hvor forførende modstandsdygtig og derfor fremgangsrig den er på alle tilværelsens niveauer. Der eksisterer i dag ingen konkurrerende model i den virkelige verden. På den anden side er der i vide kredse en følelse af uro over netop den situation. En uro karakteriseret ved rådvildhed, desorientering, savn. For det mærkes, at det markedsøkonomiske samfund trods sin robusthed og fleksibilitet har både mangler og mørke sider."
Det siger Information bl.a. som motivering for sit Forum for Systemdebat, som igen skal på mærkerne den 27. april.
Man bliver forventningsfuld. Endelig kommer venstrefløjen i Danmark - det som måtte være tilbage af den - med en værdidebat. Endelig skal vi få et bud på, hvordan den yderste venstrefløj vil modarbejde netop denne tomhed, den uro og den rådvildhed, som præger så mange - særlig unge - i Danmark anno 2000. Men man bliver skuffet. Det første møde i februar kan man hurtigt finde ud af var et flop.
Næste møde i april - dér kommer vel en værdidebat? Nånej, der skal man diskutere, hvorfor venstrefløjens elite har sovet i timen, mens Pianisterne har fanget de utilfredse almindelige borgere.
"Vi har ingenting - absolut ingenting at protestere mod," sukkede en ung gymnasiast, som for nylig blev spurgt om, hvorfor de unge i dag ikke engagerer sig i samfundslivet. "Livet er ligesom så tomt, vi har ikke noget at længes efter eller kæmpe for," fortsatte hun. Man for-står hendes uro. Hvad er egentlig meningen med det hele? To generationer, som er vokset op i institutioner fra vuggestuealderen. Som har alle materielle goder og er 'snotforkælede', som de selv siger det. Som ikke kender noget til fattigdom, sygdom, alderdom eller død. Som ikke aner, hvad far og mor egentlig arbejder med - det er vist noget på et kontor. Som ikke aner, hvad jul, påske, pinse står for - det er jo ferie, ikke osse? To generationer som tager SU, fjumreår og skiferie i Alperne som en selvfølge, ja, som en ret.
Men også to generationer, som har mistet kontakten med den nærmeste familie - som aldrig var der, når det var mest nødvendigt. Som kompenserer for nærkontakt med forældrene med tv, Internet og jævnaldrende. Som ikke har nogen forbilleder i voksne mennesker. Som går ud af skolen næsten lige så uvidende, som da de kom ind. Og som ikke aner, hvad de vil arbejde med, fordi tilbudene er uoverskuelige.
Se det havde været modigt - hvis venstrefløjen ville tage den politisk korrekte holdning fra 70'erne og 80'erne op til debat. Men det vover de bebrillede, beskæggede herrer til venstre for VS nok ikke. Og de gamle rødstrømper, som nu har fået BH, parcelhus og en 'nuanceret holdning' til de materielle goder - dem hører vi i hvert fald ikke noget til i denne sammenhæng. Luftskibet er dømt til at lide samme skæbne som Nobiles.

Svar:
Bortset fra at undertegnede ikke kan leve op til karakteristikken om at være bebrillede, beskæggede og del af den yderste venstrefløj, så vil vi med Luftskibet netop rejse diskussioner som dem, Sissel Klingenberg efterlyser. Men vi vil ikke diskutere alt på én gang, for så tror vi, det bliver for diffust og abstrakt. Vi tager emner op ét for ét og håber så i øvrigt, at andre diskuterer videre, herunder i Informations spalter - det er ligesom ideen med det hele.
Luftskibets første møde handlede om udfordringen fra det multikulturelle samfundet, det næste møde - i Arbejdermuseet i København på torsdag - handler om, hvorfor vreden over systemets svigt og mangler og fællesskabets vaklen formuleres med mere energi og indignation fra højre end fra venstre. Og det tredie møde - som finder sted i maj og snart vil blive annonceret - kommer måske tættere på dét, der optager Sissel Klingenberg: Ungdomsoprør år 2001 - hvad er det, der bobler og syder af både utilfredshed og visioner i dele af dagens ungdom? Andre arrangementer vil følge året igennem, herunder om udfordringerne til familien og fællesskabet.
Cecilie Banke og Jørgen Steen Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her