Læsetid: 2 min.

Edderkop på piller

Debat
13. maj 2000

Medicinalindustrien styrer sundhedspolitikken gennem patientforeningerne, forskningen og medierne

Sygeligt
DR1 bragte i 1999 et dokumentarprogram om patientforeningerne - som ikke har vakt den store genlyd. Hvorfor mon?
Udsendelsen beskrev, hvordan Migræneforbundet af medicinalindustrien fik et støttebeløb til medlemsbladet - tilsyneladende uden betingelser. Bestyrelsen fortsatte sin hidtidige redaktionelle linie. Det udløste en reaktion fra giverne om, at man ikke gerne så artikler om helbredelse og lindring ved hjælp af akupunktur, kiropraktik og zoneterapi. Redaktionen stod imidlertid fast. Slut med tilskud og derefter et frontalt angreb på foreningen. Medicinalindustrien oprettede derefter sin egen forening, Hovedpineforeningen, med en bestyrelse af læger og udsendte et indbydende blad med annoncer og artikler til støtte for medicinalindustriens produkter. Med de mange ressourcer til marketing fik Hovedpineforeningen stille og roligt udmanøvreret Migræneforbundet.
Dagen efter var alle dagblade tavse om den provokerende udsendelse. Var aviserne bange for annonceindtægterne?

Interessesammenfald
At L.i.f. (Lægemiddelindustriforeningen) har gode forbundsfæller blandt aktørerne i sygdomsvæsnet er der rigelig dokumentation for.
Patientforeningernes økonomi er fuldstændig afhængig af tilskud og annoncer i medlemsbladene fra medicinalindustrien. De ansatte i patientforeningerne er helt på de rene med, hvem der betaler deres løn, og at aktikler om helbredelse ved hjælp af kostændringer, urter, akupunktur og andre seriøse alternative behandlinger ikke er i medicinalindustriens interesse. Det afspejler medlemsbladenes redaktionelle linie da sædvanligvis også.
Lægeuddannelsen er i høj grad rettet mod brug af syntetisk medicin. Og efteruddannelsen styres suverænt af medicinalindustriens gratis kurser. Hvis lægerne skal have viden om den mere seriøse del af den alternative behandling, sker det for egen regning. Der er meget store økonomiske interesser på spil for lægerne og Seruminstituttet ved MFR-vaccinen (mæslinger, fåresyge og røde hunde). Lægerne oplyser sædvanligvis ikke forældrene om bivirkninger og risici ved vaccination. Den udleverede folder er ensidigt for MFR-vaccination.
Sundhedsstyrelsens godkendelselsprocedure for nye medikamenter er vigtig. Lægemiddelstyrelsen er opgavehonoreret af medicinalindustrien. Det mest kendte eksempel på sammenfaldende interesser er godkendelselsproceduren ved Lundbecks Viagrapille.

Klamphuggere
Forskningen er helt domineret af penge fra medicinalindustrien. Hospitalernes indkøbspolitik af medicin og forskningsafhængighed er uigennemsiglig. I 1998 kunne en uafhængig konsulent reducere 60 procent af amternes medicinudgifter. Konsulentfirmaet i Århus blev hurtigt uden arbejde. De nævnte eksempler er refereret fra DR i 1999.
De trykte medier viser ikke den store interesse for magtstrukturerne og økonomien i sygdomsvæsnet. Der kommer enkeltstående sager frem. Klamphuggere både blandt læger og alternative behandlere hænges ud. Men de fleste læger er samvittighedsfulde og arbejder ud fra de normer, der er i læge-
uddannelsen. Det er skæv-
heden i retning af syntetisk medicin, der umuliggør en
afbalanceret sundhedspolitik.
Politikerne bliver enten i fjerne i blikket eller reagerer aggressivt, hvis man siger, at medicinalindustrien indirekte styrer sundhedpolitikken i retning af en sygdomspolitik.
Det er jo et stort eksporterhverv, og så er der de store magtfulde patientforeninger at tage hensyn til.
Advarselslamperne har ellers blinket længe. En stor del af befolkningen er overfølsomme eller har allergi - et forstadie til mere alvorlige sygdomme. Mange kan ikke føre slægten videre på en naturlig måde. Få spørger om årsagen. I England arbejder læger og ernæringsvejledere - styret af Forsight-gruppen - sammen om problemerne ved ufrugtbarhed med gode resultater. At mange hospitaler har ansat homøopater og akupunktører, burde også mane til eftertanke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her