Læsetid: 3 min.

Det er godt at få svamp

Debat
24. maj 2000

Forbud mod psilocybin-svampe er idioti

Derude
Vi har allerede en idiotisk lov om cannabis: Planten, der kan dyrkes relativt let overalt og hvis brug er endog særdeles udbredt, er mod al fornuft kriminaliseret. Nu vil man med udspring i virkelighedsfjerne sensationsartikler i formiddagsbladene, omhandlende 'svampemordere' gentage den eklatante fiasko og forbyde den helt almindeligt forekommende svamp Spids Nøgenhat (Psilocybe semilanceata) samt dennes udenlandske slægtninge (Psilocybe cubensis m.fl.). Hvert efterår skyder svampen op på fugtige komarker Danmark over, og det i mængder ganske rigelige til at forsyne brugerne - det kan man selvfølgelig ikke forhindre den i, så det man vil, er at forbyde handel med den.

I vanlig useriøs stil
Ekstra Bladet har i vanlig useriøs stil nærmest haft en artikel om en "svampemorder" med hvert år, men i år er mere seriøse medier hoppet med på vognen. Således har jeg krummet tæer over et indslag i DR's nyheder, hvor svampenes psykoaktive bestanddele konsekvent omtales som "gift" og en "ekspert" - en psykiater - reciterer stupide floskler. Svampenes spændende virkninger skyldes stofferne psilocybin, psilocin samt visse analoger hertil - hvoraf et er det naturlige stof, der ligner serotonin, et af kroppens signalstoffer, mest.
Svampene skal da også indtages i langt større mængder, end der bruges ved almindelig brug, før en egentlig farlig forgiftning indtræder. At omtale rusen som en forgiftningstilstand, vil jeg derfor betragte som ren propaganda! Psykiatere lever af at sætte dele af folks tankevirksomhed, de ikke selv forstår, ud af funktion - sådan set præcis det modsatte af hvad 'syre' gør. Vil man have noget at holde sig til, findes nok kun én seriøs autoritet på dette punkt, nemlig den tjekkiske psykolog Stanislav Grof, der siger:
"...psykedeliske stoffer ... kan bedst betragtes som for-stærkere eller katalysatorer af psykiske processer. I stedet for at fremkalde stofspecifikke tilstande synes de at aktivere allerede eksisterende matricer eller potentieller i det menneskelige sind. Individet, som indtager dem, oplever ikke en 'forgiftningspsykose', der i det væsentlige er uden forbindelse med, hvorledes sindet fungerer under normale omstændigheder."
Myrder man nogen, mens man tripper på svampe, var man syg, inden man tog dem!

Kan ikke bare afskaffes
Alle er enige om, at nok så megen lovgivning ikke vil kunne afskaffe psilocybinsvampene, idet enhver kan bukke sig ned og plukke dem, de er rimelig lette at dyrke selv og de naturligvis forhandles af folk, der f.eks. i forvejen handler med hash. Forbudet vil altså udelukkende ramme de ganske få forhandlere, der samvittighedsfuldt betaler deres skat og moms.
Snarere end at lukke de åbenlyse forhandlere af svampene bør man dels sikre deres fortsatte eksistens, dels gå i mere åben og ærlig dialog med dem og deres kunder. Ligesom forbudet mod cannabis er mere skadeligt end cannabis på nogen måde kunne være i sig selv, vil yderligere fordømmelse af psilocybin blot føre brugerne ud på tyndere is. Hvorimod man med mere åbenhed og accept omkring det, først og fremmest ville kunne komme de tragiske "svampemorder"-sager til livs - den egentlige morder i disse sager er ikke den, som spiser svampene og fører kniven, men dem, der spreder fordømmelse og intolerance, dem svampespiseren ikke har lyst til at tale med, mens svampene virker, eller omtaler trippet for selv om det skulle have været et 'godt' trip! Således vil et forbud højest føre til flere tragedier.
Psilocybinsvampene er her for at blive - vi må lære at omgås dem, lige som vi har lært ikke at save den gren, vi selv sidder på, over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her