Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
22. maj 2000

Fædreorlov
16. MAJ - Information omtalte i en artikel den 12. maj fædres ret til frihed i forbindelse med fødsel. Eftersom oplysningerne for Norges vedkommende desværre var fejlagtige, kommer her et par supplerende oplysninger.
I Norge udnytter ca. 80 procent af fædrene deres barselsorlov på fire uger (ikke 20 procent, som der stod i artiklen). Kun 13 procent tager orloven samtidig med moderen. Kompensationen afhænger af moderens tilknytning til arbejdsmarkedet, og faderen får 80 procent af moderens løn. Det vil sige, at de fleste mænd tager fædreorlov, selv om det indebærer lavere indkomst.
Indtil fædrekvoten blev indført i 1993, benyttede kun ca. fem pct. af fædrene sig af deres ret til forældreorlov. Det viser sig altså, at en måned, der udelukkende er reserveret faderen, har været en succes i Norge.
I Island er lovgivningen for nylig blevet ændret, så familien i alt har ni måneder - tre til moderen, tre til faderen og tre, som forældrene kan deles om. Hvis moderen eller faderen ikke benytter sine tre måneder, går familien glip af dem.
Nordisk Ministerråd følger udviklingen og har udgivet en rapport (1998) om fædreorlov i de nordiske lande. Dette tema er også en del af de nordiske ligestillingsministres handlingsplan for Mænd og Ligestilling.

Marianne Laxén
Nordisk Ministerråd

O, Information!!
16. MAJ - Du den mest klartskuende af alle aviser, med foden konstant på den samfundsmæssige puls gennem stringente analyser af strømninger, samfund og politik, jeg foreslår følgende af hensyn til avisens fremtidige historiske renomme:
Genoptryk artiklen fra Information 16. maj, "Entrepenører tænder ikke på politik", (man skal sikkert trykke på "Gem"). Få dernæst en barmhjertig IT-sjæl til at slette hvad Information har ladet trykke gennem de sidste par uger i forhold til "oprør" og "IT-rebeller" (se "Delete".) Bevar dog den seneste leder fra 15. maj, "Oprøret udsat", hvis subtile reflektioner og analytiske tilgang ikke er uden humoristiske kvaliteter.

Anders Vægter Nielsen
Skibhusvej 96, 5000 Odense C.

Pengemagtens social-realisme!
16. MAJ - I lederartiklen "Et glokalt museum" den 15. maj om kunstmuseums-industriens sidste skud på stammen, "Tate Modern", fandt jeg et par sætninger, som siger alt: "For at opnå de magtfuldes gunst ...", "... skal et museum være trendsættende ...", oversat modeskabende, succes'ens apoteose.
Jo, sådan er det altså gået en hel del af den før så neroiske avant-gardisme, at den i dag er blevet til stor-kapitalens social-realisme.
I øvrigt bør det bemærkes til de mange lovord om sponsorering af kunst, at der er en stor forskel i både virkning og hensigt imellem kunstelskende enkeltpersoners pengestøtte og så firmaers jagt efter reklame. Der er virkelig grund til at gennemtænke dette, for lige som sponsorering er medvirkende til doping-skandalerne i sportens verden, kan den også være medvirkende til kunstmuseernes succes-narkomani.

Erik Thommesen
Bylyngen 34A, 3230 Græsted

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her