Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
6. maj 2000

Uansvarligt folkestyre
4. MAJ - Som det fremgår af navnet, er folketingsmedlemmerne valgt til magten, for at de skal varetage vores - altså danskernes - interesser. Men i forbindelse med ØMU-afstemningen synes jeg, at Folketinget har misforstået dets ansvar. Selv om jeg har brugt tid og kræfter på at forstå konsekvenserne - og jeg føler mig ellers ikke tabt bag en vogn - så har jeg stadig et indtryk af at såvel jeg som mine landsmænd, endog nogle af de politikere som skal lede mit land, ikke har forstået, hvad en stemme for eller imod kan betyde. Det til trods har regeringen udskrevet, et valg. Et valg, som partierne nu skal kæmpe om stemmer til. Men fra valget blev udskrevet har debatterne jo mest af alt været valgflæsk. Partierne ved, hvad de vil have os til at stemme. Og nu skal holdningen blot implementeres hos vælgerne. Så fra den side skal man nok ikke kunne forvente saglig information. Pressen kan ikke lægges til last for folkestyrets manglende oplysning. Pressen skal være fri, uanset om politikerne vil eller ej. Jeg kunne have ønsket mig, at folkestyret havde benyttet en anden strategi. Nemlig at sikre sig, at alle danskere vidste, hvad afstemningen dækkede over, før regeringen fik lov at udskrive valget. Eller også skulle tinget vurdere, at sagen var for kompleks for befolkningen at afgøre. Og så i stedet selv træffe beslutningen. Det ville være at tage ansvar.

Chresten Ibsen
Rørthvej 34A, 8300 Odder

Pressefrihed
3. MAJ - I anledning af Pressefrihedens Dag har dagbladene indrykket store annoncer med teksten: "I dagbladene får befolkningen grundig oplysning om, hvad der sker i samfundet. Og i dagbladene kan borgerne komme til orde med deres synspunkter. Begge dele er afgørende for den demokratiske proces."
Gid det var så enkelt. Men befolkningen kan aldeles ikke være sikre på, at dagbladene giver grundige oplysninger - derimod trykker dagbladene de historier, de mener kan sælge. Og borgerne har ingen ret til at komme til orde - når det sker, så skyldes det, at borgernes synspunkter er læsestof mellem annoncerne. Dagblade skal sælges som varer - lige som alt andet i det kapitalistiske samfund.
At sætte ytringsfrihed lig pressefrihed - det er en ind-skrænkning af den demokratiske proces. Men personligt ville jeg nødigt undvære dagbladene.

Mikael Witte
Gl Stillingvej 460, 8462 Harlev J

Dannebrog i nazi-regi
4. MAJ - I Information den 28. april skriver Alex Ahrendtsen om Dansk Folkepartis brug af Dannebrog ved et årsmøde, at det var en gammel, dansk skik, som her blev videreført, bl.a. fra fodboldklubber!
Såvidt jeg husker tv-klippet var der tale om ca. en halv snes mænd, alle ens klædt i hvide skjorter og sorte bukser med hver sin fane, klart symboliserende de nationalsocialistiske farver sort-hvid-rød. Det var kun strækmarchen, der manglede.
Jeg synes A.A. skylder at fortælle os, i hvilken fodboldklub han oplevede det i sin barndom.

Helge Seidelin Jacobsen
Kongelundsvej 91, 2300 Kbh. S

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her