Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
27. maj 2000

Småborgerlig misforståelse
22. MAJ - Hvordan kan Henning Silberbrandt vide, hvad Kierke-gaard-kendere ville overraskes over ved Melodi Grand Prix (Information den 20. maj)? Selv hører han tydeligt nok ikke til dem. Han sammenstiller en passage fra Stadier på Livets Vej med brødrene Olsens nu ligeså verdensberømte hyldest til den modne kvinde - og får på det grundlag vor gamle dreng gjort til "en småborgerlig lommefilosof". Men de citerede sætninger skyldes ikke Søren Kirkegaard direkte, derimod et af hans mange pseudonymer, og udtrykker hvad en akademisk borger, der går ind for ægteskabet, må tænke hvis, han er i overensstemmelse med sig selv. S.K. personligt er ikke tilstede i dem, undtagen som en refleks af den korte tid i hans ungdom da han gjorde sig forhåbninger om at etablere en normal borgerlig tilværelse.

Jørgen Elbek
Grindsnabevej 42, 8300 Odder

Send en kommunal rod
23. MAJ -Avisen blev i dag (den 23. maj) vædet af tårer over forsidehistorien: "Mænd, der slår, får ingen hjælp". Ja, men hvor er vi henne? De sociale myndigheder vil ikke hjælpe, fremgår det. Inde i bladet uddyber en psykolog. Problemet er, mener han, en følelse af ikke at slå til. Var det ikke muligt for kommunerne at sende en ledig rod, der virkelig kan slå til kællingen, så den stakkels bølle kunne slappe lidt af bare en gang imellem? Det ville oven i købet som en ekstra gevinst skabe lidt afveksling i kommunalrøddernes ellers så kedsommelige daglige virke.

Ole Eskesen
Bonkesvej 12, 2650 Hvidovre

Organdonation
22. MAJ - Tilmeldinger til donorregistret er endnu ikke steget væsentligt, og der er stadig mere end 500 patienter på venteliste.
En forudsætning for at blive organdonor er, at den enkelte har tillid til hjernedødskriteriet. Men det er netop det, som mange mennesker ikke har. Den manglende tro og mistillid til en sygeplejerske og læges udsagn om patientens hjernedød bunder også i, at danskere generelt er meget lidt autoritetstro. Tillid er lig med tro, men tro er ikke nok - folk forlanger at vide. De vil vide, om deres kære er død; det er derfor de samles om den døende for at sige farvel og se, at døden indtræffer, og at livet er uigenkaldeligt. Deres viden er deres afsked. Det er ikke nok, at en sygeplejerske og en tilfældig læge siger, at patienten er hjernedød, for så længe hjertet slår, og patienten er varm, kunne der måske ske et mirakel og den syge vende tilbage til livet. Dertil kommer, at det er mod nærdødsoplevelser hos patienter, der påstår, at de har været "døde" og har forladt legemet en tid. Dette er en tro, mange mennesker har. Mit forslag: DR TV viste for nogle år siden, hvordan to læger, uafhængig af hinanden, demonstrerede hjerne-
dødskriterierne et for et således, at man kunne se, at patienten ikke reagerede. Jeg ved ikke, om dette er vist mere end den ene gang, men kunne vises igen. Det er også nødvendigt at fremhæve, at patienten kun har hjerteslag og er varm, fordi respiratormaskinen er i gang.

Tove Tverskov
Sassvej 13, 2820 Gentofte

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her