Læsetid: 2 min.

Led leder

Debat
23. maj 2000

Det er anstrengende at skulle bruge kræfter på at dementere sit rygte som nationalist i bås med Pia - som Informations lederskribent ser os

EU
Det er slemt nok, at socialdemokrater, frelste radikale og andre mediebevidste gør en dyd ud af at skære alle unionsmodstanderne over en kam, og kalde alle selvtilstrækkelige nationalister. Det er svært at kæmpe imod denne bevidst valgte strategi, der skal skræmme velmenende til at tage afstand fra nej-'fløjen'. Men værre er det, når Information bidrager til at befæste skræmmebilledet. Som når bjm (Bjarke Møller) den 16. maj konkluderer, at Brd. Olsens sejr ved grand prixet kan få betydning for Euroafstemningen - "sådan som Pia, Jens-Peter og Drude håber på..."
Bjarke Møller prøver at kæde JuniBevægelsen sammen med nationalisme og Dansk Folkeparti, selv om enhver oplyst journalist burde vide, at bevægelsen er bred og absolut ikke accepterer højreekstremisme.

Regional egoisme
"I en verden, hvor globaliseringen af økonomi og kulturliv spænder sit spindelvæv ud over alle folkeslag, fristes mange af nationalismens mytologiske folkefællesskab", står der i lederen. Prøv at skrive "euronationalismens mytologiske folkefællesskab" i stedet for! Argumenterer tilhængerne ikke på præcis den samme måde; vi er nødt til at krybe sammen i EU, for at holde den fælles ydre fjende stangen? Men er regional egoisme og selvtilstrækkelighed mere klædeligt og solidarisk? Verden er større end EU, og det er altså ikke alle EU- og Euromodstandere, der oplever sig som selvtilstrækkelige, eller vil isolere sig fra ansvar og solidaritet med resten af verden.

Men er det rationelt?
Lederen slutter med: "Det styrker den nationale selvfølelse. Men er det rationelt? Nej! For viste Eurovision Song Contest ikke netop, at engelske melodier skrevet af danskere kan vinde, hvis de sættes til afstemning i hele Europa? Ikke i lukkede nationale rådsjuryer, men ved åben folkelig afstemning?"
En analogi så smuk, at det er lige før man kniber en tåre... Ergo; hvis vi går med i Eurosamarbejdet, vil alle gode danske forslag, formuleret på engelsk, og fremført i EU, blive vedtaget - ikke af nationale rådsjuryer, men af folket selv ... Der er bare lige nogle mangler i analogien. For det første er Eurovisionen jo åben for alle lande i Europa. Selv Rusland er med, og det kan ikke just siges om EU, trods højtflyvende løfter om udvidelse.
For det andet vil det europæiske folk "repræsenteret" i EU-parlamentet for eksempel ikke kunne afskaffe beslutningen om ØMU'ens monetaristisk politik ved et valg. Det kræver en ændring af traktaten - som de færreste landes befolkninger får lov at stemme om. Der er vist ingen realistisk udsigt til, at EU's befolkninger får lov at ringe ind og afgive deres stemme, som ved musikkonkurrencen.
Det er stadig elite, lukkethed og traktatbestemmelser, der styrer foretagendet. Folket i Europa er skeptiske over for EU, og jeg nægter at tro, at alle er nationalister. Folket har bare fået nok af elitestyre, korruption og centralisering. Løsningen er ikke at EU spænder sit spindelvæv af harmoniseringer og konvergenskrav ud over os, men at vi arbejder for mere decentralisering af lokale opgaver, og et bredere samarbejde om de globale miljø og fattigdoms-problemer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her