Læsetid: 3 min.

Nazi-Østrig?

Debat
27. maj 2000

Spørgsmålet er, om ikke det værste for de boykottende EU-ministre er, at Frihedspartiet er ret skeptisk over for euroen

Euro
Boykotten af Østrig er stadig uafklaret. Selv højtstående EU-embedsmænd og ministre fra de boykottende EU-lande opfører sig over for de østrigske deltagere som fornærmede skolebørn. Men hvad er det konkret de boykotter?
Efter sigende skyldes det, at de østrigske vælgere har givet Jörg Haiders Frihedspar-ti ca. 27 procent af stemmerne, således at det har dannet regering med det Konserva-tive parti. Efter sigende er Frihedspartiet et parti med racistiske, fremmedhadske og nationalistiske undertoner.
Politiske partier og bevægelser med et politisk indhold af denne karakter vil på ethvert tidspunkt være yderst problematiske.
Spørgsmålet er dog, om ikke det værste for de boykottende EU-ministre er, at Frihedspartiet er ret skeptisk over for bl.a. euroen.

Det er en sjældenhed
Er Østrig det land, hvorfra man hører mest om racisti-ske overfald på fremmede statsborgere eller andre af fremmede herkomst? Det hører faktisk til sjældenhederne, at man har hørt om denne type af overfald af fremmede mv.
Statistisk set forekommer der flest racistisk og nazi-stisk inspirerede overfald på fremmede statsborgere - i Tyskland. Tyskland er også det land, der har flest højre-radikale og nazistiske orga-nisationer. Den tyske efterretningstjeneste har oplyst i sin årsberetning for 1999, at der i 1999 var ikke mindre end 134 højreradikale organisationer med ca. 90.000 medlemmer. Disse organisationer rådede over ca. 400 hjemmesider på Internettet. Dertil kommer, at 10.037 personer i Tyskland i 1999 fik en ubetinget straf for at have deltaget i forskellige kriminelle handlinger med racistisk, nazistisk eller anden højreradi-kal baggrund (kilde: Ver-
fassungsschutzbericht). Og "Deutsche Volks Union" har sæde i tre delstats-parlamenter, bl.a. i delstaten Brandenburg.

392 overfald for meget
Det er en kendsgerning, at der også i Østrig er en højre-radikal bevægelse. I 1998 var der således 392 racistiske, højreradikale og nazistisk inspirerede overfald - som alt andet lige er 392 overfald for meget. Men i forhold til Tyskland med over 10.000 personer, der er dømt for denne type af voldshandlinger, er proportionerne en del mindre. Selv om det østrigske statspoliti (kilde: Bundesministerium für Inneres, 1999) advarer om, at det højre-radikale- og nazistiske miljø bliver mere og mere internationaliseret.
Årtiers arbejdsløshedsproblemer mv. har hobet sig op og fundet et udtryk gennem nazismens manipulerende politiske demagogi. Men der er jo ingen der har talt om at boykotte Tyskland på trods af ovenstående forhold. Derfor er de 14 EU-statslederes boykot farlig. Den er farlig, fordi at den går uden om den ormegård hvor faren virkelig lurer: Det højreradikale og nazistiske miljø og dets globaliserede samarbejde.
Skal spotlyset rettes mod et sted, bør det bl.a. blive mod det tyske samfund og de samfund, hvor nazismen og højreradikalismen marcherer frem.
EU-regeringchefernes felttog har har stirret sig blind på en flig af Frihedspartiets politiske ideologi. Bagved ligger tvivlen, om EU skal udvikle sig til en egentlig politisk union.
I forhold til Den Økonomiske og Monetære Union er spørgsmålet, hvordan man vil straffe de lande, der ikke overholder rammerne i konvergenskriterierne.
Hvad vil der ske, hvis Danmark efter et ja til euroen f.eks. igangsætter en mere offensiv økonomisk politik i tilfælde af en situation med voksende arbejdsløshed? Måske er der blandt EU-regeringscheferne glæde over at kunne sanktionere over for Østrig.
Hvorfor? Fordi man hermed kan berede det juridiske og politiske grundlag for at slå til med jernnæven i fremtiden, når andre EU-lande ikke makker ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her