Læsetid: 3 min.

Bæredygtig metode, tak

Debat
6. juni 2000

Miljøhensyn skal integreres i alle EU-standarder - inklusive de frivillige - og der er behov for et direktiv med generelle miljøkrav til produkter

Emballage
De europæiske miljøorganisationers boykot af det europæiske standardiseringsarbejde gav for nylig genlyd i den danske presse. Den europæiske paraplyorganisation EEB trækker sig, som det ganske rigtigt er blevet beskrevet, ud af den europæiske standardiseringsorganisa-
tion CEN efter flere afslag på økonomisk støtte fra Europa-Kommissionen. Men her slutter historien ikke.
EEB's boykot handler ikke kun om penge. Skal miljøorganisationerne tilnærmelsesvis kunne matche industrien på antallet af deltagere i standardiseringsarbejdet, vil der nemlig være tale om svimlende beløb, som hurtigt vil dræne Kommissionens pengekasse.
Boykotten er således også en protest mod, at EU gennem den såkaldte "nye metode" for harmonisering af produktstandarder, målemetoder m.m. lader CEN fastlægge miljøkrav mere eller mindre autonomt.

Industrien dominerer
Industrien vil altid være den dominerende part i standardiseringsarbejdet, og selv med den ønskede repræsentation af miljøorganisationer og -myndigheder i standardiseringsarbejdet vil de - som det er nu - ikke kunne stille meget op over for industriens konkurrencemæssige hensyn. Når miljøkrav autonomt fastlægges i CEN, kan miljøets repræsentanter lave støj på de indre linier og råbe vagt i gevær, når de mener, at hensynet til miljøet ignoreres, men der er ingen garanti for, at det bliver hørt. Derfor er det nødvendigt, at EU's politiske institutioner selv fastsætter miljøkrav til produkter, og aktivt kræver dem overholdt.
Det sker i dag på sikkerhedsområdet, hvor der dels eksisterer et generelt direktiv for produkters sikkerhed og dels kræves hensyntagen til sikkerhed i alle ny metode-direktiver, samt i Kommissionens mandater til CEN. Det betyder, at standarder, der ikke tager et minimum af sikkerhedshensyn vil være i strid med EU-lovgivningen. Dette forhold, samt en betydelig finansiering fra Kommissionen, har givet forbrugerorganisationer og fagforeninger meget mere pondus i CEN.
EEB ønsker ikke standarder afskaffet som reguleringsinstrument i EU. Standarder har en vigtig funktion i samfundet, og det indre marked ville ikke fungere uden. Der er også en vis fornuft i at overlade udformningen af det tekniske grundlag for EU-lovgivning til de aktører, som er berørt af den og sidder på ekspertisen. Hvis miljøhensyn integreres i europæisk og international standardisering, kan det ligefrem blive en stor gevinst for miljøet. Men så skal der altså også andre boller på suppen i CEN og i EU-lovgivningen. Den 'nye metode' skal konverteres til en 'bæredygtig metode' og en sådan kan se ud som følger:

Der må ikke være tvivl
Alle direktiver og Kommissionens mandater til CEN skal indeholde miljøkrav, og de skal være så specifikke, at der ikke efterlades tvivl om hvilke krav standarderne skal opfylde. Når miljøkravene er fraværende eller uspecifikke bliver standarderne svære at arbejde med for alle parter, og der er stor risiko for, at miljøhensyn bliver 'glemt'.
Når standarder udgør administrationsgrundlaget for et EU-direktiv er det nødvendigt, at Kommissionen aktivt godkender eller forkaster de udarbejdede standarder. I dag bliver standarderne stort set automatisk godkendt som harmoniserede standarder.
Miljøhensyn skal integreres i alle standarder - inklusive de frivillige - og der er behov for et direktiv med generelle miljøkrav til produkter, der forpligtiger standardiseringsorganisationerne til at tage et minimum af miljøhensyn i alt standardiseringsarbejde.
Miljøorganisationerne skal have midler, der muliggør en reel repræsentation og indflydelse på denne proces. De skal kunne skabe et overblik over standardiseringsaktiviteterne og få indflydelse på særligt relevante og strategisk vigtige emner. Danmarks Naturfredningsforening har fået midler til deltagelse i international standardisering de næste tre år, men hvis der ikke sker mere på europæisk plan er der risiko for, at DN's deltagelse bliver en dråbe i standardiseringshavet.
Derfor kan det kun bifaldes, at miljøminister Svend Auken og medlem af Europa-Parlamentet Torben Lund nu tager sagen op i EU, og at det danske standardiseringsorgan Dansk Standard vil drøfte sagen i CEN's ledelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her