Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
27. juni 2000

Om fasthed
17. JUNI - I billedteksten til koldkrigens scrapbog, Inf. den 17. juni, skriver David Rehling at NATO's fasthed skabte grundlag for at begge siders kortrækkende raketsystemer blev opgivet. Dette er løgn. NATO's 'fasthed' forhindrede at begge systemer blev opgivet allerede i 1982, som foreslået af den daværende sovjetiske leder Juri Andropov. I stedet opstillede NATO 572 missiler i Vesteuropa, kun for at pille dem ned igen fire år efter, i forbindelse med INF-traktaten fra 1987. Vinderne i denne farce var aktionærerne i USA's våbenindustri, taberne var skatteyderene i NATO's medlemslande.

Kristian H. Pedersen
Middelfartvej 51
5466 Asperup

I godt selskab
19. JUNI - I En Digters Opgør (1963) gør Halldor Laxness sig disse betragtninger efter at han har fortalt om sine iagttagelser under Moskvaprocesserne i slutningen af 1930'erne:
"Den største bommert hos os venstresocialister lå i vor god-troenhed. Det er i de fleste tilfælde en større forbrydelse at være lettroende end at være løgner. Vi var blevet begejstret for revolutionen og knyttede vore forhåbninger til socialismen. Skønt vi følte derpå, troede vi ikke, at samfundsforholdene var, som de var i Rusland under Stalin. Vi troede ikke, fordi andre løj det godt, men fordi vi løj det godt for os selv. Fornægtelse af kendsgerningerne følger ofte med menneskets dyreste forhåbninger og ideer."
Dette til opmuntring for alle dem der i disse dage med bod og anger træder frem for offentligheden og bekender deres venstrevredne fortidssynder. I er i ganske fortræffeligt selskab!

Knud Erik Pedersen
Staunvej 26, Staun,
924o Nibe

En afsløring
20. JUNI - Egentlig er jeg i Bel-gien for at finde gode historier (for Ekstra Bladet, red.), men ved et tilfælde får jeg så bragt en stabel Information, hvori jeg kan læse om den festlige debat, som ny-McCarthyisten Bjarke Larsen har sat i gang i denne sommer. Omtrent lige så festligt, som da et par mandschauvinister i slutningen af 1960'erne fik igangsat en sommer-debat i Information om det betimelige i, at fede kvinder gik i shorts på stranden. Men det har folk nok glemt nu. Folk har ingen historisk hukommelse. Det har Bjarke Larsen heller ikke. Derfor vil jeg friske lidt op på den.
Det var mig, der i min tid som chefredaktør ansatte ham som praktikant på Information, og alle vidste dengang, at jeg var mangeårigt medlem af DKP! Se, det synes jeg jo godt, man lige kunne tænke lidt over.
Jeg var endda medlem af DKP, da jeg blev ansat på Information, men det hindrede mig ikke i at blive en af de mest storslåede chefredaktører, bladet har haft i nyere tid. (Nyere tid er efter Out-ze). Det er udelukkende et spørgsmål om professionalisme. Når man bliver ansat på et blad, er ens fornemste forpligtigelse at være 100 procent loyal over for det. Ellers bliver man aldrig nogen god journalist. Det er Bjarke Larsen for eksempel heller aldrig blevet.

Povl Høst-Madsen
Mågens Kvt. 16 B
2620 Albertslund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her