Læsetid: 1 min.

Fang krigsforbryderne

Debat
20. juli 2000

Frankrig holder hånden over krigsforbrydere i Bosnien. Hvor er den danske 'kritiske dialog' henne?

Oprydning
Tak til Information for serien om de serbiske krigsforbrydere, der vandrer rundt på fri fod i Bosnien og uden synderlig risiko for at blive fanget (Inf. den 11., 14., 15., 18. og 19. juli).
Endnu en gang er det blevet klart, at fransk udenrigspolitik er en rådden affære. Franske 'FN'-soldater er først og fremmest håndlangere for franske interesser, selvom det kan være svært at forstå, hvilke interesser Frankrig kan have i at lade notoriske mordere, lemlæstere, torturgeneraler og bødler gå frit rundt i de områder, som kontrolleres af franskmændene.
Hvor er den danske 'kritiske dialog' henne i denne sammenhæng? Eller den er måske forbeholdt tredjeverdenslande?
Det ville klæde udenrigsminister Helveg Petersen at indlede en særdeles kritisk dialog med kollega Hubert Védrine, så de franske 'heller' for krigsforbrydere i Bosnien kan blive fjernet.
Hvis den danske udenrigsminister ikke af egen drift kan få dialogen i gang, er det på tide, at udenrigsordførerne fra de øvrige partier kommer på banen.

Brug specialisterne
At FN-soldaterne ikke skulle kunne magte at indfange krigsforbryderne i Bosnien, sådan som det nogle gange fremhæves, er notorisk sludder. Englænderne har deres SAS-elitekorps, som nok skulle kunne klare opgaven, om de blot fik ordre dertil. Amerikanerne har deres SEALS, danskerne Jægerkorpset, franskmændene GIGN. Allesammen special-enheder, for hvem et par bøvede, over-tatoverede bøller og deres 'livvagter' ville være barnemad.
Måske ville det også hjælpe at blande FN-soldaterne og lave multi-nationale enheder, så man kommer ud over problemet med, at, især franske, FN-soldater ser gennem fingrene med, at de ansvarlige for oprettelsen af voldtægtslejre og udyrene bag andre krigsforbrydelser i Bosnien vandrer frit rundt den dag i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her