Læsetid: 3 min.

En korrupt sjæl

8. juli 2000

Hvor er det dejligt, at Socialdemokratiet trods alt ikke har mistet alle sine visioner

Ørestaden
Hvor længe kan Svend Auken personligt holde til at svigte hvert eneste politiske mål og ideal, han i tidens løb har haft? Man skulle jo tro, at det måtte tære lidt på hans selvtillid, når han nu efterhånden ikke har andet tilbage af sin politik end snak. Den snak, vi efterhånden ikke kan høre, fordi den lyder uafbrudt fra enhver politikers mund.
Jeg tror, at mange 'almindelige' danskere blev glade, da Svend Auken satte bremserne i over for flere kæmpestore indkøbscentre hér i landet. For sandheden er, at det faktisk stadig forholder sig sådan, at det er mindre end halvdelen af landets befolkning, der har en bil. Og det betyder helt banalt, at for hvert storcenter, der bygges, forhindres et flertal i at kunne handle lokalt.
Eller tvinges til at købe en bil, hvad der ikke kan siges at være fremmende for det miljø, Auken så inderligt bedyrer, han vil beskytte.
Nu har denne miljøets og den lokale handels forkæmper foreslået, at der dispenseres for disse regler i det tyvende århundredes største, socialdemokratiske fiasko, den såkaldte Ørestad.
Pludselig må der i dette hidtil usælgelige område gerne bygges noget, der ser ud til at være Nordens største indkøbscenter. Jamen, er det nu noget, Auken kommer på af sig selv?

Smarte miljøvenner
Tænker han: Nu må jeg minsandten gøre noget for at gøre dette område attraktivt for profitmagere og andre smarte venner af miljøet? Eller har han fået vredet armen om af én eller anden? Lykketoft, f.eks.?
Og hvad er det for rygter, der spredes! At den omfangsrige socialdemokratiske amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen vil øge dette ved at bygge titusinde lejligheder på fredet område ude på det i forvejen plagede Amager?
Har regeringen overhovedet en miljøpolitik? Eller en regionalpolitik? En landsplanpolitik? En politik?
Hvorfor er regeringen så halsstarrig, når det gælder åbenlyse fejltagelser? Hvorfor vil man med vold og magt gennemføre denne Ørestad, når alt med stor tydelighed viser, at planen er dødfødt?

Lad Amager være i fred
Lad dog resterne af Amager være i fred. Svaret på drømmene om et dynamisk vækstsamfund i Ørestaden er jo ikke at lægge alle mulige institutioner der ud som kompensation. Det betyder kun skattebyrder for alle og ulejlighed for de borgere, der nu bliver tvunget til at tage ud i den byplanmæssige fejltagelse. Hvis regeringen virkelig er så social-liberal, som man skulle tro, så ville den lade den økonomiske udvikling følge de strømme, den selv finder, er de rigtige.
Regeringen og folketinget har begået en kæmpemæssig fejltagelse, da de troede, at en motorvej, lagt på en bro, af sig selv ville give vækst til et område. (Det er noget, de véd meget om på Lolland, skulle jeg hilse og sige!)
Den fejltagelse vil politikerne for ingen pris indrømme, så derfor skal denne sociale, byplanmæssige og kommercielle katastrofe føres ud i virkeligheden, selv om den givet vil ende som et spøgelsesbyggeri.
Vi ser det for os: En tom metro, hvis budget allerede er overskredet med milliarder, kører de få, der tør tage med et førerløst tog, afsted til en ørkenby, der udelukkende består af statslige institutioner, der er blevet tvunget der ud og så verdens største parkeringsplads foran verdens største supermarked med tilliggender, hvor folk med bil kappes om at slæbe tredierangsprodukter til halv pris ind i deres biler.
Det er da miljøpolitik, der vil noget. Hvor er det dejligt, at Socialdemokratiet trods alt ikke har mistet alle sine visioner. Og at Svend Auken stadig har en sjæl!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu