Læsetid: 2 min.

Smid fjeldstøvlerne og tag iltflaske på

Debat
25. juli 2000

Hvordan kan danske venstre-orienterede og socialister sikre en stabil, grøn og social udvikling for EU uden for ØMU'en?

ØMU
Enhedslistens Keld Albrechtsen opfordrer den 14. juli i sit indlæg "Tag solide fjeld-støvler på!" den radikale ja-siger Søren Espersen til at komme op på hans bjergtop, hvor der ifølge ham er et klart udsyn over den forkerte kurs for EU - og hvor den klare fjeldluft bortvejrer alle illusioner om, at en udbygning af EU skulle være en fordel.
Jeg er imidlertid mere nervøs for, om ikke den klare fjeldluft også er tynd, så det flimrer for Albrechtsens øjne, når udviklingen skal diskuteres.
I hvert fald præsenterer han ikke sine bud på, hvordan danske venstreorienterede og socialister sikrer en stabil, grøn og social udvikling for EU - uden for ØMU'en og uden en yderligere kvalitativ udbygning af Unionen. Måske er der brug for iltflasker.
Danmark har i medfør af Edinburgh-undtagelserne sagt ja til de to første faser af ØMU'en: Øget samordning af de økonomiske politikker, frie kapitalbevægelser mellem landene og opfyldelse af konvergenskravene.
Vi skal bare - ifølge Albrechtsen - afstå fra at øve indflydelse i den tredje fase, om end deltagelse her vil give bedre lydhørhed, når vi som socialister skal søge at moderere det monetaristiske regime via en styrkelse af beskæftigelsespolitikken, socialpolitikken og arbejdsmarkedspolitikken. Det bliver ikke nemt, men at fraskrive sig indflydelse hjælper ingen vegne. Men igen jeg ved jo ikke, hvad Albrechtsen vil, når nej-et er i hus.
Skal Unionen rulles yderligere tilbage for Danmarks vedkommende, til vi blot står i Det Indre Marked, og som Norge kopierer tusindvis af direktiver vedtaget uden for vores rækkevidde?

Social dumping
Albrechtsen er allerede ved at varme op til nok en nej-kampagne i forbindelse med Nice-traktaten, der vil stadfæste det kapitalistiske regime over Danmark.
Han er især imod Kommissionens forslag om, at der bør indføres flertalsafgørelser inden for social-, skatte- og arbejdsmarkedsområdet.
Det synes jeg også er væsentligt at diskutere, men jeg vil ikke som Albrechtsen blot verfe det ud til siden med et 'dur ikke'.
Som politologen Peter Abrahamson udtaler til Inf. den 17. juli, så kan det blandt andet handle om, hvordan man forhindrer social dumping eller social underbudspolitik i et indre marked, hvor landene søger at tiltrække virksomheder ved at tilbyde få krav til deres sociale profil og lav mindsteløn.
Hvordan vil Albrechtsen modvirke sådan en konkurrence på et grænseløst arbejdsmarked - uden en union til at vedtage bindende og forpligtende regler på området?
Hvordan vil Albrechtsen forhindre underbud på miljø- og virksomhedsbeskatning samt sikring af arbejdstagernes sociale rettigheder?
Måske er det den tynde bjergluft, der får Keld Albrechtsen til at fordybe sig i alle problemerne ved EU - uden at komme med bud på, hvad hans alternativ konkret be-står i.
Keld Albrechtsen, tag iltflaskerne på, og fortæl befolkningen det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her