Kronik

Templet i Brande

Debat
26. juli 2000

Kom dog indenfor! En dansk tamil udlægger konflikten mellem Brandes jyske tamiler og de naboer, der kritiserer templets religiøse aktiviteter

Tro & Filosofi
I løbet af de sidste par uger har der været en del diskussion om det hindutempel, der ligger i Brande. De lokale beboere har klaget til kommunen over gener fra brugen af templet, hvilket har ført til, at kommunens tekniske forvaltning har nedlagt forbud mod en bestemt årlig tempelceremoni.
Tamilerne har to hindutempler i Danmark, de ligger henholdsvis i Herning og Brande. Vi bor omkring 9.000 tamiler i Danmark, og af dem udgør de kristne 17 procent. Derudover er der omkring 10-15 procent som i løbet af de sidste 10 år vi har boet her i landet, er konverteret til forskellige kristne grupper, såsom Jehovas Vidner og Pinsekirken. I dag udgør disse tidligere hindu-tamiler den største gruppe af ikke-hvide medlemmer i både Jehovas Vidner og pinsebevægelsen i Danmark.
Den tamilske form for hinduisme bygger i højere grad på ritualer end på overholdelse af skriftlige leveregler. Det er nemlig sådan, at overholdelse af ritualer spiller en meget afgørende rolle i de tamilske hinduers hverdag. Disse ritualer går ud på: At holde det rene fra det urene, at bede til guder om at få f.eks. en datter eller søn, bede om succes i ens liv eller forretning, eller blive helbredt fra en livstruende sygdom. Såfremt en sådan bøn går i opfyldelse, ofrer man noget tilbage til guderne i form af mælk, blomster eller penge.
Kun meget få tamiler har studeret de religiøse skrifter i hinduisme, og derfor spiller de hellige skrifter ingen roller i tamilernes hverdag. Dette gør, at de ikke kommer i konflikt med religionen i deres daglige gøremål, og ritualerne viser sig også at kunne tilpasses det omgivende samfund og miljø.
I Sri Lanka spiser tamilere ikke kød om fredagen. I Danmark er det dog blandt tamilere blevet tilladt og accepteret at spise kød om fredagen, fordi mange mener, de har et fysisk krævende arbejde i Danmark, og derfor er nødt til indtage mad, som er proteinrig såsom kød. De tamilske børn i børnehaver i Danmark spiser oksekød, og der er ingen forældre, der klager over at deres børn får serveret oksekød. Hvorimod der i Sri Lanka kun er få tamiler, der har smagt oksekød, da koen udgør et helligt dyr i den hinduistiske mytologi.

Hinduismen er en meget decentraliseret religion, og den har ikke nogen central myndighed. Præsterne har ingen politisk magt, de prædiker heller ikke moral eller hindulære, men er lønnede folk. Tamilerne har ikke tradition for at sende deres børn til religiøse skoler eller specielt tamilske eller hindu-skoler, heller ikke i Sri Lanka. Der bor omkring 200.000 tamilere i Canada, og der findes ikke én eneste tamilsk eller hinduistisk skole. Derimod deltager alle tamilske børn i kristendomsundervisning i den danske folkeskole og i gymnasier.
Den tamilske hinduisme har altid interageret med omgivelserne, og har indlemmet inspiration og impulser fra andre trossamfund. Det skyldes måske at Sri Lanka, som er et ørige, både har været hollandsk, portugisisk og senere engelsk koloni. Disse tre kolonimagter har hver især præget det tamilske samfund. I dag kan man finder kirker og templer lige ved siden af hinanden i Sri Lanka, ikke kun i store byer men også i landsbyer. Og dog har man aldrig oplevet religiøs vold mellem hinduer og kristne.
Det var de engelske missionærer, der oprettede de første uddannelsesinstitutioner for tamilske kvinder. Den første tamilske pige som fik en institutionel uddannelse var en datter af en højt-stående hindupræst, dette siger noget om den åbenhed man har udvist allerede i 1800-tallet fra hindu-tamilernes side. Derudover har kristendommens fremkomst i Sri Lanka fremskyndet udvikling-en af rettigheder for kvinder.
Mange katolske kirker i Sri Lanka har i årevis været pilgrimssteder for hindu-tamiler. Der er mange grunde til, at katolicismen står nær hindu-tamilerne: Først og fremmest har hinduerne mange gudinder i forvejen, og har derved nemmere ved at tilbede Jomfru Maria og forbinde hende med deres egen tro. Derudover har den tamilske kultur altid appelleret og respekteret kvindernes moderlighed, hvilket Jomfru Maria jo er symbolet på. Hinduerne tror på mirakler, det gør katolikkerne også i høj grad, og det er også hovedgrunden til at tamiler valfarter til de mirakler som sker i mange katolske kirker i Frankrig.
I dag bor tamilerne i næsten alle vesteuropæiske lande og i katolske lande som Frankrig og Italien, har kirkerne altid taget imod tamilerne med åbne arme.
Derudover er en bestemt katolsk kirke, i Lourdes i Frankrig, i løbet af de sidste 10 år blevet et nyt pilgrimssted for tamiler fra hele Vesteuropa, og der arrangeres en årlig bustur dertil fra alle vesteuropæiske lande, incl. Danmark. Næsten alle tamiler som har været i Frankrig har også besøget kirken i Lourdes.
Hovedparten af alle hindu-tamiler har et husalter. Der har de billeder af de forskellige guder og gudinder, som findes i hinduismen, og de fleste tamiler har også statuer eller billeder af Jomfru Maria eller Jesus. Det syn er heller ikke usædvanligt i Sri Lanka. Det nyeste blandt tamilerne i Danmark er, at mange også har en lille flaske med helligt vand fra Lourdes.
De fleste tamiler i Danmark har en Bibel stående på deres fine reol, men de har derimod ingen hellig bog stående fra hinduismen.

I de vesteuropæiske lande, hvor katolicismen står stærkt, bliver der årlige arrangeret ceremonier og messer på tamilsk. En af de mest kendte messer foregår i midten af England, og til denne messe kommer omkring 20.000 tamiler i løbet af én dag, og hovedparten af disse er hinduer. Hinduistiske tamiler fra Sri Lanka har altid været fleksible i deres tro.
I Danmark er omkring 15 procent af hindu-tamilerne som nævnt konverteret til Jehovas Vidner og Pinsekirken. Til gengæld er meget få konverteret til den danske folkekirke.
Den danske folkekirke har ikke været dygtig nok til sit missionsarbejde blandt tamilerne og har heller ikke været i stand til at inkorporere hindu-tamilere. Den dansk-lutherske folkekirke har været bange for beskyldninger, derfor holder kirken lav profil, hvilket har betydet, at tamilerne er blevet suget ind af Jehovas Vidner.
I dag er det ikke usædvanlig at støde ind i en ung tamilsk pige i Herning eller Holstebro med Vågn op-bladet i hånden. Der er også nogle tamiler, der mener at Jehovas Vidner har misbrugt tamilernes åbenhed og manglende netværk til deres egen fordel. Det interessante ved de nye konverterede kristne og tidligere hinduer er nemlig, at de er blevet fanatiske kristne i deres tro, og nogle af dem har fuldstændig afbrudt forbindelserne til resten af det hindu-tamilske miljø. Det er lykkedes for Jehovas Vidner at omvende tamilerne til fanatiske kristne så godt, at nogen af dem i dag endda skammer sig over at have været hinduer før.
Templet i Brande har, ud-over at have meget stor religiøs betydning, også stor social betydning for tamilerne i Danmark. Templet giver tamilerne et religiøst ståsted og giver dem en fleksibel identitet. Det hjælper også tamilerne med at opretholde de årlige ritualer i forbindelse med årsskifte og andre hellig tidspunkter og ceremonier.

Templets sociale funktion består i, at det er et sted, hvor mænd og kvinder mødes. Tidligere i Sri Lanka mødte kærestepar for første gang hinanden i templet.
I Danmark har templet samme funktion for de unge tamilere. Når tamilerne besøger templet, bruger de de første 15 minutter på at bede og få en velsignelse, men derefter bruger de tiden på socialt samvær. De ældre tamiler sidder i kliker og snakker om den seneste politiske udvikling i Sri Lanka, kvinderne viser deres nye sarier frem for hinanden. (I Danmark går tamilske kvinder med vestligt tøj til daglig, og kun i forbindelse med kulturelle og religiøse arrangementer går de med sari ).
De unge drenge og piger udsender varme og sigende signaler til hinanden, her tales med øjnene. Senere, hvis signalerne har været stærke nok, udveksles telefonnumre, uden forældrenes viden. Det tamilske hindutempel har altså mere en social funktion end en religiøs. Det kan for udenfor-stående se ud, som om det kun har religiøs karakter, men det opfylder et meget vigtigt socialt behov.
Templet i Brande har givet anledning til mange protester fra de lokale beboere. Det er hverken racisme eller fremmedhad, der er årsag til, at naboerne helst vil af med templet, men derimod uvidenhed om, og usikkerhed ved, en ukendt trosretning i det lokale Danmark. Templet ligger i et villakvarter, hvor naboerne mener trafikken til og fra templet ødelægger infrastrukturen.
Man kunne have løst problemet ved blot at invitere naboerne til templet, så de kunne have fået mulighed for at overvære hinduistiske ceremonier, og dermed få et indblik i, hvad der reelt foregår i templet.

Ramanan Balasubramaniam er stud.scient.pol. og foredragsholder om tamilsk samfund & kultur.

Fakta - Hindufest i Brande
*På fredag mødes hundredevis af tamilske hinduer fra Danmark og udlandet på en gård et stykke uden for Brande. Dermed bliver den årlige fest til gudinden Abiramis ære alligevel til noget i år. Kommunens tekniske udvalg forbød i efteråret 1999 den udendørs ceremoni efter klager fra naboerne i det parcelhuskvarter, hvor hinduernes tempel dengang lå. Naturklagenævnet bestemte tidligere i denne måned, at Brande Kommune ikke havde hjemmel til at forbyde ceremonien. Alligevel har hinduerne nu købt gården uden for Brande for at indrette tempel der. Det er fortsat uafklaret, om kommunen vil tillade brugen af gården som hindutempel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her