Læsetid: 2 min.

TV2 som Pias forlængede arm

Debat
19. juli 2000

TV2 Nyhederne blander en ubehagelig cocktail af propaganda og skinbarlig sensationalisme

Nyhedsdækning
TV2 slog det voldsomt op, at antallet af gaderøverier er steget med 26 procent på landsplan, når man sammenligner første halvår af 1999 med første halvår af 2000, og at det i tre ud af fire tilfælde tilsyneladende er indvandrere, der står bag
Reklamekanalen henfaldt til en ubehagelig cocktail af propaganda og skinbarlig sensationalisme i Nyhederne den 15. juli, droppede enhver flig af journalistisk hæderlighed og gjorde brug af virkemidler, som end ikke Pia Kjærsgaards pressechef, Søren Espersen, ville have været i stand til at hamle op med:
"Antallet af røverier på åben gade er eksploderet," hed det (sandheden er, at det er steget fra 840 til 1.061 - næppe en "eksplosion").
"Gerningsmændene er helt unge indvandrere under den kriminelle lavalder," fortsattes det med megafonstyrke (sandheden er, at en uoplyst del af de gerningsmænd, der er indvandrere, er under den kriminelle lavalder).
Mikrofonholderiet over for politiet var i særklasse - chefkriminalinspektør Per Larsen fik lov til at servere den udokumenterede og åbenlyst tvivlsomme bemærkning, at et bandemedlem var "seksårigt"!
Journalisten kunne åbenbart ikke tænke så langt, at det dog ville være interessant og relevant at få oplyst, om den seksårige røver havde slået en sagesløs med et knojern, eller om vedkommende havde stjålet en slikkepind. Ikke mindst i lyset af de talrige fejl og manipulationer, der er blevet af-sløret i Rigspolitiets rapport Gadebander i Danmark 1999, hvor kriminelle danskere flere steder er blevet registreret som "indvandrere."

Knive og pistoler
For at gøre propagandaen så effektiv som mulig var statistikken sågar illustreret af to flyvende knive og en skydende pistol (til trods for, at det intetsteds bliver oplyst, i hvilket omfang brugen af våben måtte være involveret). Det var naturligvis vigtigt for TV2 at pointere, at stigningen i gaderøverier var særlig markant i København, men det skulle ikke nævnes, at den på landsplan trods alt enten er faldet eller stagneret i hele 25 ud af 54 politikredse.
Pia Kjærsgaard er ikke sen til at udnytte propagandaværdien og bruger forudsigeligt sagen til at kræve den kriminelle lavalder nedsat til 12 år i sit seneste nyhedsbrev (den 17. juli). Ud fra samme ekstreme overreaktion som TV2 og med en ensidig stempling af etniske minoriteter over én kam som formål, skriver hun blandt andet:
"Med den øgede indvandring ændres der i disse år markant på denne situation. Danmark er ikke en forstad til Beirut - det må andengenerationsindvandrene bringes til at forstå. Og så skal vi i øvrigt have begrænset indvandringen til Danmark væsentligt. Udviklingen viser tydeligt, at Danmark ikke skal være multietnisk beboet af befolkningsgrupper med en foragt over for dansk lov og ret."

Tak til TV2
Tydeligere kan Kjærsgaard vist ikke sige tak til TV2 for Nyhedernes venlige hånd til et Dansk Folkeparti, der er trængt af internt ævl og kævl under ledelsens jernnæver, og desperat har brug for en (gen)oppisket stemning imod indvandrerne for atter at få gang i de vigende opinionstal.
Vi andre kan så nøjes med at takke Jens Gaardbo og TV2-Nyhederne for så indlysende at bekende politisk kulør på et journalistisk niveau tre-fire kælderetager under Dansk Folkepartis pressetjeneste - det er dog også en slags varedeklaration, der forhåbentlig kan få flere af os til at fravælge et produkt fyldt med så åbenlyst indvandrerfjendske tilsætningsstoffer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her